Frederiksborg Slotskirke

Frederiksborg Slotskirke er et enestående rum med sin originaludsmykning fra Christian 4.s tid, men kirken rummer også flere historiske skatte. Mens store dele af slottets indre blev ødelagt ved branden i 1859, gik kirken næsten fri.
Den imponerende altertavle i guld, sølv og ibenholt blev fremstillet af guldsmeden Jacob Mores fra Hamborg i 1606. I galleriet står det historiske Compenius-orgel, der blev bygget i 1610 af Esajas Compenius.
 
Under enevælden (1660-1848) blev de danske konger kronet i Slotskirken, og siden 1693 har her været ridderkapel for Elefantordenen og Dannebrogordenen. Blandt de våbens- og ordensskjolde, der pryder væggene, findes flere, der er skænket til internationale statsoverhoveder som Nelson Mandela og fremtrædende danskere som Mærsk McKinney Møller og Niels Bohr.
 
Fra galleriet er der adgang til kongens bedekammer, der var et af de prægtigste rum på Christian 4.s slot, men som desværre blev ødelagt ved slotsbranden i 1859. Rummet blev imidlertid genskabt med panelernes intarsia og lofternes elfenbensudsmykning, så det i dag næsten ser ud som før branden. Kunstneren Carl Bloch udførte i perioden 1865-1879 23 malerier med motiver fra Kristi liv, som blev hængt op i bedekammeret.
 
Frederiksborg Slotskirke har siden Christian 4.s tid fungeret som sognekirke og gør det stadig. Fire præster og to organister er tilknyttet slotskirken. Hver torsdag kl. 13.30 er der koncert i slotskirken. Koncerten er gratis for museets gæster.