ARRANGEMENTER

Velkommen til et indblik i et begivenhedsrigt 2023. Vi ser tilbage på Kulturnatten, de nye arrangementsformater som ‘Udforsk’ og ‘Talk med Tore Leifer’ samt årets feriehit for børn.
Fra 1. marts 2023 har Pia Rost Rasmussen, i en nyoprettet stilling som publikumschef, stået i spidsen for udviklingen af arrangementsprogrammet på Frederiksborg.

Besøgsrekord til Kulturnat

Fredag d. 8. september 2023 blev den mest besøgte dag i museets historie.

Hele 2.407 gæster besøgte Frederiksborg den dag, der var Kulturnat i Hillerød fredag d. 8. september. Ca. 2.000 gæster deltog i ’Kulturnat på Slottet’ mellem klokken 16.00 og 22.00.

På Kulturnatten i Hillerød havde museet forberedt et særligt program, hvor besøgende udenfor kunne køre i bryggerhestevogn og opleve Barokhaven oplyst af fakler. Indenfor fremviste museets konservatorer eksempler på konserveringsarbejde, og for børn gik jagten ind på dyr i lofterne i Riddersalen. I Rosen bød museet på Carlsberg-bryg og jazz. Efter mørkets frembrud kunne kulturnatsgæsterne, som noget ganske særligt, opleve museet kun oplyst af skæret fra de prægtige lysekroner.  

Den tidligere besøgsrekord lød på 2.370 gæster og stammer fra en augustdag tilbage i 2017. Her var andelen af udenlandske gæster ca. 70%.

Kulturnat i Hillerød finder sted igen fredag d. 6. september 2024.

 

Talk med Tore Leifer

Ud over den ugentlige podcast har redaktør Tore Leifer med jævne mellemrum afholdt talks på museet søndag eftermiddag med udvalgte gæster på scenen og et talstærkt publikum.
31. marts blev Frederik 5.s 300 års-fødselsdag fejret foran kongens portræt med historikeren Benjamin Asmussen og kunsthistorikeren Bente Scavenius.
4. juni blev Grundlovsdag markeret, da historikeren Dorthe Chakravarty i samlingen fortalte om kvindernes lange vej til stemmeret.
6. august var Copenhagen Pride anledning til at tale om queer portrætter i samlingen sammen med de to forfattere til Bøssernes Danmarkshistorie, Chantal Al Arab og Lars Henriksen.
Og 29. oktober var det forfatteren Thomasine Gyllembourgs 250 års-dag, der blev fejret sammen med litteraturformidleren Maja Lykketoft.

Udforsk

Med omvisningskonceptet ‘Udforsk’ præsenterer vi aktuelle særudstillinger for besøgende, der ønsker en særlig oplevelse i eller ekstra viden om særudstillingerne. Særligt samlings- og udstillingschef Mette Houlberg Rung har de besøgende haft fornøjelsen af, når de har købt adgang til ‘Udforsk’ i 2023. Som kunsthistoriker og ledende kurator på museets særudstillinger har Houlberg Rung et unikt kendskab til kunstnerne, kunsten og  udstillingerne.

‘Udforsk’ finder sted i forlængelse af udstillingsåbninger, i åbningsperioden og i særudstillingernes sidste dage. På sigt udvikles konceptet til også at omfatte nedslag i  den permanente samling.

Feriehit for børn

Ferieaktiviteter
I vinter-, påske-, sommer- og efterårsferien har børn og deres familier kunnet deltage i aktiviteter for børn, faciliteret af museets undervisere og eksterne formidlere. I 2023 er både kreative workshopaktiviteter, på-egen-hånd aktivitetsark og omvisninger for familier testet af.

Biolog, naturformidler og illustrator Marie Rubæk Holm tog i efterårsferien børn med på dyresafari i Riddersalen og i Ditmarsken-loftet på 3. sal. Med et nyt materiale til at udforske museet på egen hånd kan familier med børn selv gå på opdagelse og jagt efter dyr på malerier og vægge – også i 2024!

Museets historiske dragter flyttede i sommerperioden fra ‘Børnenes Damarkshistorie’ i den gamle vin- og møntkælder op i Riddersalen. 2023 blev et endegyldigt farvel til børneafsnittet i kælderen. Kælderen bruges frem mod 2028 til udstilling af sandstensskulpturer til Marmorgalleriet i udstillingen ‘Guder genskabt’.

Kreativ i særudstillinger
I Jægerbakketårnets stueetage tegnede børn og kreative voksne fra maj til september selvportrætter i Portræt NU! 2023. Med en dialogisk flip flap kunne børn med deres voksne desuden opleve særudstillingen i børnehøjde. Muligheden for kreative drop in aktiviteter i fortsætter i 2024.