Indlæser Begivenheder
Særudstillinger

Leonora Christina 400 år

17/09 2021 - 07/08 2022
Køb billet
Særudstillinger 3 / 6

En stemme fra danmarkshistorien

I anledning af 400-året for Leonora Christinas fødsel på Frederiksborg fortæller særudstillingen Leonora Christina 400 år – en stemme fra danmarkshistorien om kongedatterens liv og skæbne.

Med portrætter følger man hende fra den tidlige barndom som Christian IV’s datter, over ægteskabet med rigshofmesteren Corfitz Ulfeldt, deres landsforræderi og hendes efterfølgende fangenskab i Blåtårn. Blandt udstillingens højdepunkter er det originale manuskript til Leonora Christinas selvbiografiske værk Jammers Minde.

“I udstillingen lader vi en kvindestemme fra danmarkshistorien komme til orde og giver nutiden mulighed for at møde en af fortidens markante skikkelser med den selviscenesættelse og fordømmelse, der omgiver hendes person og eftermæle.”
Mette Skougaard, museumsdirektør.

Undervejs i udstillingen angiver et ikon med høretelefoner, at der er mulighed for at lytte til oplæsning fra Jammers Minde. Museets app til brug for dette kan med fordel downloades på forhånd. Høretelefoner/headset kan ligeledes med fordel medbringes.

Udstillingskatalog

Kataloget er fremstillet til Det Nationalhistoriske Museums særudstilling Leonora Christina 400 år – en stemme fra danmarkshistorien. Kataloget præsenterer udstillingens temaer, malerier og genstande, samt indeholder en artikel af museumsinspektør Thomas Lyngby om Leonora Christinas ikonografi.

Udstillingskataloget kan købes i forbindelse med køb af billetter ved ankomst, i museumsbutikken og via museets webshop.

 

 

Podcastserie om Leonora Christina

I forbindelse med udstillingsåbningen lancerer Det Nationalhistoriske Museum en ny podcastserie med fem afsnit. I de første tre afsnit fortæller ledende redaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, Marita Akhøj Nielsen, om Leonora Christinas opvækst og forrygende overklasseliv, om Leonoras to Blåtårn-værker Hæltinners Pryd og Jammers Minde og slutteligt om detektivarbejdet med at datere begivenheder i beretningerne samt det enestående faktum, at værkerne var forsvundet i flere hundrede år.

Seriens to sidste afsnit omhandler optagelsen af Jammers Minde i Kulturministeriets Kulturkanon og den dramatiske skildring af Leonora Christina og Corfitz Ulfeldts forsøg på at flygte fra fængslet på Hammershus på Bornholm, der er gengivet i Leonora Christinas franske selvbiografi. Den franske selvbiografi er netop udgivet i en nyoversat og kommenteret udgave hos Det Danske Sprog- og Litteraturselskab.

Podcastserien er redigeret af journalist, Estrid Anker Olsen i samarbejde med museet. Den er tilgængelig via Apple Podcast, Spotify, Google Podcast og Podbean @Det Nationalhistoriske Museum.

Museumsrestauranten tilbyder Leonora Tallerken

Museets restaurant, Spisestedet Leonora, tilbyder blandet andet en Leonora Tallerken, der kan nydes i de historiske omgivelser omkring Frederiksborg Slot. Ved større selskaber anbefales det at bestille bord på forhånd.