Indlæser Begivenheder
Særudstillinger

Magiske lofter – Frederiksborg x Dark Matters

22/09 2023 - 14/01 2024
Særudstillinger 5 / 4

Nationale myter, græsk mytologi og en svimlende stjernehimmel: Iscenesættelse af loftsmalerier og nationalromantiske renæssancelofter.

Svævende over historier om Danmark er lofterne på Frederiksborg Slot en symbolverden, hvor guder, konger, bønder og dyr viser verdensbilleder, mytologi og nationalromantik. Magiske Lofter – Frederiksborg x Dark Matters bestod af en spektakulær iscenesættelse af seks af Frederiksborg Slots ikoniske lofter, hvor hvert lofts historie, skønhed og kvaliteter blev fremhævet gennem forskellige fortolkninger og Dark Matters’ spektakulære projektion og lyssætning.

Besøgende kunne blandt andet opleve Tycho Brahes himmelkuppel blive levende. Se lys, der fik kroppe og dyr til at bevæge sig dragende og magisk, og – gennem et spejl på gulvet – træde direkte ind i myten om Gefion, der pløjer Sjælland ud af Sverige. I Havstuen mødte metallisk lys og fortællinger om havet de besøgende, og i Eventyrloftet blev satyrer, engle og løver vakt til live med legende lys og musik. En række fremtrædende navne blandt danske kunsthistorikere, forfattere og komponister tog med deres fortolkninger de besøgende med op i lofterne: Kunsthistoriker Bente Scavenius, astrofysiker og forfatter Tina Ibsen, sanger, sangskriver og producer Lydmor, Litteraturprofessor og forfatter Søren Frank samt skuespiller og manuskriptforfatter Anna Neye bidrog til iscenesættelsen med soundscapes og fortællinger i stuerne.

Museets redaktør, Tore Leifer, førte besøgende gennem udstillingen i en særlig audioguide. Efter udstillingens afslutning har det kæmpestore spejl under myten om Gefion fået lov til at blive stående til stor glæde for de besøgende.

Om Dark Matters 

Dark Matters er et kreativt studie, der arbejder primært med visuel formidling igennem animation, belysning og rummet omkring. Med en sensorisk tilgang til æstetik og udformning skaber de scenografier, installationer og udstillinger, hvor det primære fokus er publikums følelser og indlevelse igennem konstruerede universer.

 

Tore Leifer udgav podcasten PORTRÆT #26 om Magiske lofter.