Indlæser Begivenheder
Særudstillinger

Marie Hald – Udstillet

31/03 2023 - 22/10 2023
Køb billet
Særudstillinger 2 / 3

Kropsaktivisme, tabuer og sårbarhed finder vej til Danmarks Nationale Portrætgalleri

Fotojournalist Marie Hald gør op med stigmatiserende og uopnåelige skønhedsidealer. Med sin tilgang til det fotografiske håndværk åbner Marie Hald for det sårbare i at være menneske. Hun skyder tilbage i forhold til kropsidealisme og en perfekthedskultur, hvor de færreste passer ind, og bruger sin aktivistiske stemme til at bryde tabuer om sårbarhed, selvhad og angst. Marie Hald taler højt om at have det svært, giver minoriteter en stemme og åbner vores øjne for andres og egen kamp.

Kendte såvel som ukendte danskere bliver i ’Udstillet’ en del af en strømning, der ændrer samfundets syn på krop, normalitet og perfektionisme. Marie Hald viser, med en række selvportrætter, sin egen sårbarhed og sætter sig selv i spidsen for århundredets velfærdskamp. Tykaktivister, anorektikere – kvinder i alle aldre og størrelser, mænd og børn får sammen med Hald plads i Danmarks Nationale Portrætgalleri – side om side med personer, der før dem er gået forrest og har skubbet samfundet i en ny retning. ’Udstillet’ handler om at have tilladelse til at være til og være den, man er.

”Fotografi kan gøre en forskel – åbne vores øjne og ændre den måde, vi ser på hinanden og os selv på. Det er mit største håb, at alle skal føle, at der er en ’plads til mig’,” fortæller Marie Hald om baggrunden for portrætter og udstilling.

Marie Hald, Frederiksborg Slot 2023

Med sin første soloudstilling på dansk jord, slår Marie Hald fast, at hun er en af de mest toneangivende kvindelige fotografer i Danmark, og at hendes fotografier skaber en nødvendig dialog.

 

Om Marie Hald

35-årige Marie Hald er internationalt anerkendt fotojournalist, har udstillet talrige steder i Europa og i de sidste år vundet en lang række priser for hendes serier og portrætter, bl.a. ved Årets Pressefoto, World Press Photo og Young Nordic Photographer of the year.

Maries arbejde blev anerkendt, da hun fotograferede en dansk sexarbejder ved navn Bonnie, som hun fulgte over flere år. Hald har senest zoomet ind på alt fra piger med anoreksi, til kropsaktivister der kæmper for retten til at være tyk og blive accepteret i samfundet og mennesker, der kæmper for at tabe sig.

Kvinden er et kontinuerligt motiv i hendes fotografier, som ofte stiller spørgsmål til, hvad kvindekønnet egentlig er. Hendes billeder skriver sig ind i en aktuel debat om kvindens seksualitet, udseende og ligestilling i et moderne samfund.

 

Podcast: PORTRÆT

Lyt til første afsnit af podcastserien PORTRÆT med Tore Leifer.

 

 

Marie Halds fortælling om ‘Udstillet’

Hør Marie Hald fortælle om tankerne bag udstillingen.