Indlæser Begivenheder
Særudstillinger

Marie Hald – Udstillet

Særudstillinger 5 / 4

Kropsaktivisme, tabuer og sårbarhed fandt vej til Danmarks Nationale Portrætgalleri med den prisvindende danske fotojournalist Marie Halds portrætter af kendte og ukendte danskere.

Tykaktivister, anorektikere – kvinder i alle aldre og størrelser, mænd og børn fik i særudstillingen Marie Hald – Udstillet, sammen med Hald selv, plads i Danmarks Nationale Portrætgalleri – side om side med personer, der før dem er gået forrest og har skubbet samfundet i en ny retning. ’Udstillet’ handlede om at have lov til at være til og være den, man er.

De kendte såvel som ukendte danskere i særudstillingen ’Udstillet’ har været og er en del af en strømning, der ændrer samfundets syn på krop, normalitet og perfektionisme. Ud fra sit virke som fotojournalist viste Marie Hald med en række selvportrætter også sin egen sårbarhed.

Med sin tilgang til det fotografiske håndværk åbner Marie Hald gennem sit arbejde for det sårbare i at være menneske. Den prisvindende fotograf gør op med stigmatiserende og uopnåelige skønhedsidealer. Hun svarer igen på kropsidealismen og perfekthedskulturen, hvor de færreste passer ind, og bruger sin aktivistiske stemme til at bryde tabuer om sårbarhed, selvhad og angst. Marie Hald taler højt om at have det svært, giver minoriteter en stemme og åbner vores øjne for andres og egen kamp.

”Fotografi kan gøre en forskel – åbne vores øjne og ændre den måde, vi ser på hinanden og os selv på. Det er mit største håb, at alle skal føle, at der er en ’plads til mig’”

Marie Hald forud for udstillingen på Frederiksborg.

Med sin første soloudstilling på dansk jord slog Marie Hald fast, at hun er en af de mest toneangivende fotografer i Danmark, og at hendes fotografier skaber en nødvendig dialog.

For direktør på Frederiksborg, Ulla Tofte, var udstillingen vigtig for udviklingen af portrætgalleriet på museet:

”Vi er nået til et sted i historien, hvor diversitet, inklusion og repræsentation er nødvendige for sammenhængskraften i vores samfund. Det skal naturligvis afspejles i Danmarks Nationale Portrætgalleri. I dag bør alle have en plads ved siden af de personer, der har sat ansigt på Danmarks historie gennem de sidste 500 år. Derfor er jeg stolt af, at vi kan præsentere Marie Halds fotografier og dermed helt i museets ånd skabe rum for menneskelig dannelse,”

udtalte Ulla Tofte i forbindelse med udstillingsåbningen.

 

Foto: Joakim Züger og Marie Hald.