Indlæser Begivenheder
Foto: Michelle Vestbo. Selvportræt / Self-portrait (fra udstillingen Portræt NU! 2023)
Særudstillinger

Portræt NU! 2023

26/05 2023 - 03/09 2023
Særudstillinger 5 / 4

Prisvinderne og en række værker fra den niende udgave af museets nordiske portrætkonkurrence Portræt NU! 2023.

Særudstillingen præsenterede prisvinderne og udvalgte værker fra den niende udgave af museets nordiske portrætkonkurrence Portræt NU! 2023.

I konkurrencen deltog kunstnere bosiddende i Danmark, Norge, Sverige, Ålandsøerne, Finland, Island, Færøerne og Grønland med portrætter i forskellige udtryksformer – maleri, skulptur, tekstil, video, installation, m.m.
Transition, livsvalg og identitet. Politiske og samfundsmæssige problemstillinger, populærkultur og de helt nære relationer.
De fem portrætter, der blev belønnet med Carlsbergfondets portrætpriser, viste, sammen med udstillingens øvrige værker, hvordan portrætkunst ser ud i dag og hvordan kunsten kan afspejle de store diskussioner i vores samfund. Dermed blev udstillingen et billede på den tid, som både kunstnere, portrætterede og beskuere er en del af.

Fem kunstnere modtager priser
En international jury stod bag udvælgelsen af de fem portrætter, der fik Carlsbergfondets Portrætpriser. Jurymedlem Dr. Sarah Moulden fra National Portrait Gallery, London, fortalte, hvordan portrætterne havde gjort indtryk på juryen: ”De fem vinderportrætter gør noget ekstraordinært med den historie, de fortæller. De udforsker med stor dygtighed eksistentielle livsvalg og erfaringer. De udfordrer synsvinkler og forudindtagede holdninger, og de indkapsler øjeblikke af ubeslutsomhed, beslutsomhed og skrøbelighed – alt sammen tendenser vi ser i det bedste inden for portrætkunst i dag.”

Juryen valgte at belønne Josefine Amalie Christensens fotografiske dobbeltportræt Menneskekroppen – Bryn, der er en fascinerende udforskning af køn og krop, med førsteprisen og 100.000 kr. Christensens dobbeltportræt viser Bryn bagfra i en imponerende grand plié-positur, og forfra med et direkte blik mod os i et dybt personligt, eftertænksomt udtryk.