Indlæser Begivenheder
Portræt af Thomasine Gyllembourg. Udført af Jens Juel ca. 1790-1799
Særarrangement

Samtale: Thomasine Gyllembourg – guldalderens bestsellerforfatterinde

29/10 2023 kl. 13:30 - 14:45
Køb billet til samtalen

Maja Lykketoft og Tore Leifer ser på kvindeidealer og glemt litteratur fra 1800-tallets Danmark.

Bestsellerforfatter under pseudonym i guldalderen, senere kendt og siden forglemt i eftertiden. Thomasine Gyllembourg er en af litteraturens bedst bevarede hemmeligheder. Hun betragtes som Danmarks første romanforfatterinde og absolut pioner inden for dansk litteratur. Trods sin sene udgivelsesdebut som 53-årig blev Thomasine Gyllembourg guldalderens mest produktive forfatterinde og tilmed den mest læste i hele 1800-tallet. Hun skrev om hidtil uberørte emner: kvindens position, ægteskab, moderskab og om samtidens hverdagsliv. At gøre kvinder til hovedkarakterer var banebrydende i 1800-tallet, og hun tager æren for et nybrud i romangenren – en slags hverdagsrealisme, som hun selv kaldte for Hverdagshistorien.

Litterat og kulturformidler Maja Lykketoft. Foto: Heidi Maxmilling

Alligevel har eftertiden glemt og forbigået hende, når de store kulturkanoner blev udformet. Hun er mest kendt for sin egen livshistorie, da hendes skilsmisse fra samfundsdebattøren P.A. Heiberg vakte datidens forargelse. Thomasine skrev sine værker i en tid, hvor det ikke var velset, at kvinder førte sig frem i offentligheden, så hun skrev under pseudonym. Først efter hendes død blev det kendt, at hun stod bag de populære værker.

I år fylder Thomasine Gyllembourg 250 år. På Frederiksborg fejrer vi fødselsdagen ved at bringe hende frem i lyset, når litterat og kulturformidler Maja Lykketoft i samtale med museets redaktør, Tore Leifer, præsenterer Thomasine og hendes tid i slottets portrætgalleri. Vi ser også nærmere på Thomasines eviggyldige tematikker og særlige skrivestil – og diskuterer hendes betydning som forfatter. Arrangementet foregår delvist stående i udstillingerne foran portrætkunsten og senere siddende som samtale.

Billet til samtalen kan købes her

Hillerød bibliotekerne læser Thomasine Gyllembourg

Samme dag kl. 12:30 kan du som optakt til arrangementet træde ind i Thomasine Gyllembourgs litterære liv sammen med en læseguide fra Hillerød Bibliotek. Læseguiden læser op af en af Thomasines fine tekster, vi taler om teksten og udforsker og åbner den i fællesskab ud fra egne erfaringer. Det kræver ingen forberedelse eller forudsætninger at deltage, så kom trygt. Optaktsarrangementet finder sted i Slotsherrens Hus (museets kontorer i den yderste slotsgård), hvor der et begrænset antal pladser.

Billet til arrangement og fælleslæsning kan købes her