Indlæser Begivenheder
Særarrangement

Talk med Tore Leifer: Birgitte Gøye – en af Danmarks mest magtfulde kvinder

02/06 2024 kl. 14:00 - 15:00
Køb billet til 'Talk med Tore Leifer'
Særarrangement 2 / 3

”Frygt Gud. Gør ret. Forlad dig ikke på mennesker.” Sådan lyder Birgitte Gøyes kompromisløse motto. Men hvad betyder det? Hvad var det for et verdensbillede, hun havde? Og hvad var det for en verden, hun levede i?

Historikeren Grethe Jacobsen har i en menneskealder forsket i kvindernes historie i 1400- og 1500-tallet. Nu udgiver hun den første biografi nogensinde om Birgitte Gøye – og den fortæller hun om i denne ’Talk med Tore Leifer’.I portrætgalleriet på Frederiksborg hænger et berømt portræt af Birgitte Gøye. Hun boede her, før Frederiksborg blev Frederiksborg. Dengang herregården Hillerødsholm tilhørte Gøyes slægt, og fru Birgitte drev stedet sammen med ægtemanden Herluf Trolle. Så på Frederiksborg fejrer vi selvfølgelig den nye bogudgivelse.

Birgitte Gøye (1511-1574) havde ejendomme i hele Danmark og et netværk i magteliten i hele Norden. I rollen som lensmand var hun som en stærk, kvindelig koncernchef.
Og så var hun et dybt religiøst menneske i en voldsom brydningstid, hvor det gamle samfund gik under i borgerkrig og et nyt skulle opbygges. Det er 500 år siden, men det ligner måske de store brydninger i dag. Alle værdier var til forhandling. Og så måtte hun spørge sig selv: Hvordan er man et godt menneske? Hvordan udøver man magt på en ordentlig måde?

Birgitte Gøye nægtede som helt ung at acceptere et arrangeret ægteskab. Hun valgte selv sin mand – i et ægteskab båret af ligeværd, respekt og kærlighed. Hun grundlagde Herlufsholm sammen med sin mand, og selv om skolen fik mandens navn, var det hendes penge, der betalte. Da han døde, blev hun også skolens første reelle forstander.
Birgitte Gøye spillede en enorm kulturel og politisk rolle i 1500-tallets Danmark. Hendes liv viser, at dygtige og begavede kvinder ikke kunne holdes uden for indflydelse.
Og ligesom Natalie Zahle 300 år senere fik hun også stor betydning som opdrager og inspirator for generationer af kvinder.

Jeg har årskort – skal jeg bestille billet? Ja, det skal du. Men du skal bestille en billet. Husk at melde afbud, hvis du bliver forhindret i at deltage. Så kan en anden få glæde af din plads.

Jeg har årskort – kan jeg tage en ledsager med gratis?Ja, du skal bestille en billet til din ledsager.

Hvad koster billetten? Billetter koster almindelig billettakst + et arrangementstillæg på 50 kr.

Hvordan ved jeg, at jeg har købt den rigtige billet? Arrangementets navn fremgår på billetten.

Arrangementet fremgår ikke på billetten?Så har du købt en almindelig dagsbillet til almindelig billettakst. Henvend dig til dnm@dnm.dk

Jeg har købt billet, men kan alligevel ikke deltage. Kan jeg refunderer billetten?  Nej, desværre refunderer vi ikke billetter til arrangementer.

Jeg er kommet til at købe en forkert billettype. Kan jeg lave det om? Nej, desværre kan vi ikke bytte billetter.