Dronningeøen:
Restaurering af indfatningsmuren på Dronningeøen
Efter en forundersøgelse af murene omkring Dronningeøen i 2018 tog man i 2023 fat på at restaurere indfatningsmuren. Man ønsker at foretage de reparationsarbejder, der er nødvendige, for at bringe Dronningeøen i forsvarlig bevaringstilstand igen.
Muren består af en formur af granisten og en bagmur af munkesten. Muren hviler på en bøgerem, der ligger oven på pæle af fyrretræ, der går ned i søbunden.
Der er flere steder, hvor der ses udskridninger af indfatningsmurenes granitstensbeklædning og erosionsskader på den bagvedliggende mur af munkesten.
For at reparere indfatningsmuren er det nødvendigt at tørholde muren. Dvs. der skal sættes sandsække eller etableres en spuns. Herefter løfter en gravemaskine hver enkelt granitsten op, hvor den bliver nummereret og lagt i depot. Murerne kan derefter tilse munkestensmuren og udføre de nødvendige reparationer, inden granitstenene igen sættes på plads og fæstnes i bagmuren.
Inden igangsættelse af arbejdet har Nationalmuseet udført arkæologiske undersøgelser på øen. Dendrokronologiske prøver af fyrretræspælene daterer opførelsen af Dronningeøen i Slotssøen til år 1696. Det er dog en mulighed, at Dronningeøen i sin nuværende udformning kan være en ombygning af et ældre anlæg. Skriftlige kilder omtaler en skanse, have og bro nord for slottets kongefløj i 1630’erne og igen i 1680’erne.