Frederiksborg

Download pakken

Frederiksborg Slot ligger smukt på tre små holme i slotssøen i Hillerød. Frederiksborg Slot blev bygget af Christian IV i 1600-tallets første årtier og er Nordens største renæssanceanlæg. Det skulle vise kongens position som en magtfuld nordeuropæisk monark. Det overdådige pragtslot er rigt på detaljer og imponerende kunsthåndværk. Et besøg giver en fin mulighed for at opleve tidligere tiders pomp og pragt på nært hold. Med den eventyrlige beliggenhed midt i Slotssøen, omkranset af Barokhaven og den landskabelige have, udgør Frederiksborg Slot et enestående udflugtsmål med mulighed for store kulturelle oplevelser, havevandringer og sejlture.

500 års danmarkshistorie

Det Nationalhistoriske Museum har haft til huse på Frederiksborg Slot siden 1878. Museet blev oprettet på foranledning af Carlsbergs grundlægger, brygger J.C. Jacobsen, efter en voldsom slotsbrand i 1859. Museet drives fortsat som en selvstændig afdeling af Carlsbergfondet.

En tur gennem museets mange smukke sale er en vandring gennem 500 års danmarkshistorie, fortalt gennem den rige samling af portrætter, historiemalerier, møbler og kunstindustri. Fortællingerne understøttes af slottets smukke historiske omgivelser. På museet stifter man bekendtskab med personer og begivenheder, der har været med til at forme Danmarks historie fra middelalderen til det 21. århundrede. Museets fine periodeinteriører og slottets imponerende pragtrum giver et sansemættet indtryk af skiftende stilarter og perioder samt tidligere tiders omgangsformer. Museets portrætsamling udgør landets største og betydeligste, og samlingen af malerier, buster, tegninger og fotografier suppleres løbende med nye værker.

Museet arrangerer årligt særudstillinger, hvor danmarkshistorien, portrætgenren eller andre af museets områder bliver sat i relief og dermed oplevet i et nyt lys.

Børnenes Danmarkshistorie

Se aktiviteter for børn i menupunktet ‘Børnenes Frederiksborg’ og ‘Det Sker’ i forbindelse med skoleferier.

Slotshaverne

Frederiksborg Slot blev fuldendt ved at anlægge haver omkring det store bygningskompleks. Christian IV havde sin egen have, men i 1720 blev J. Krieger bedt om at anlægge en ny slotshave. Barokhaven blev genskabt i 1990erne. De laveste plateauer i haven indeholder fire monogrammer i tætklippede hække: Frederik 4., Frederik 5., Christian 6. og Margrethe 2. Det er de fire monarker som anlægget har eksisteret under – fra Frederik den 4.’s anlæggelse af haven til genskabelsen i Dronning Margrethes tid.

Barokhaven er dog ikke slottets eneste haveanlæg. Til venstre for barokhaven ligger den romantiske engelskinspirerede have, hvor også det lille lystslot Badstueslottet befinder sig. Med sine små søer og buskadser er den romantiske have skabt til at formidle stemninger og fremvise naturens skønhed. Som modsætning hertil viser barokhaven med sine lige linjer og skarpe kanter den skønhed, der ligger i menneskets kontrol over naturen.

Billedkreditering: Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg Slot

For yderligere pressefoto, se https://www.visitnordsjaelland.dk/presse