Figurer fra Nordmandsdalen

Figurer fra Nordmandsdalen

Den Kongelige Porcelænsfabrik, 1777-1814

Porcelæn, polykromt bemalet

Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg

Nordmandsdalen blev anlagt i 1760’erne som en del af en større omlægning af slotsparken ved Fredensborg, der blev iværksat af Frederik V. Nordmandsdalen består af 70 statuer i sandsten i et amfiteatralsk anlæg samlet omkring en bekranset søjle. Figurerne forestiller 60 norske og 10 færøske bønder og fiskere, iført meget præcise gengivelser af egnsdragter.

Skulpturerne blev skabt af den tyskfødte billedhugger Johan Gottfried Grund (1733-96). Ifølge Grund var ideen til Nordmandsdalen kongens egen. Forlægget for figurerne var den norske billedskærer Jørgen Christensen Garnaas små, fint udskårne figurer af norske bønder og fiskere i træ og elfenben. Garnaas var født 1723 i Nes i Hallingdal. Engang mellem 1742 og 1751 flyttede han til Bergen, hvor han var postbærer. På trods af, at han var vanfør på hænder og fødder, kunne han med stor præcision udføre de små figurer, og de var så fine, at de blev indlemmet i det kongelige kunstkammer i København.

Figurerne fra Nordmandsdalen var populære i samtiden, så det var naturligt at lade dem fremstille i porcelæn. Det var almindeligt at anvende haveskulpturer som modeller for porcelænsfigurer, der blev brugt til fornemme bordopdækninger.

Det er usikkert, hvor mange af Nordmandsdalens figurer, der blev udført i porcelæn. I et værk om Nordmandsdalen, som Grund udgav i 1773 for at skaffe midler til færdiggørelsen af anlægget, findes i alt 56 figurer beskrevet, og det tal passer med den første post i Den Kongelige Porcelænsfabriks debitbog, hvor man i 1782 debiterede Christian VII for netop 56 figurer. Disse blev sendt til Stockholm som gave til den svenske konge, Gustav III. Produktionen af figurerne fra Nordmandsdalen fortsatte frem til 1814.

En kilde nævner, at tanken med figurerne var, at de sammen med Flora Danica-stellet skulle sendes til Rusland som gave til Katarina den Store. Ideen kan være opstået efter inspiration fra Frederik den Stores gave til den porcelænsglade kejserinde, et bordservice med figurer blandt andet forestillende mandeskikkelser af nationens forskellige folkeslag, som hun modtog i 1772.

I 1905 iværksatte Porcelænsfabrikken en ny produktion af 17 Nordmandsdalsfigurer modelleret fra ny af billedhuggeren Carl Martin-Hansen, ifølge traditionen som en gave til prins Carl af Danmark og hans gemalinde Maud, da de i 1905 overtog den norske trone.

 

Artikel af direktør Mette Skougaard, Det Nationalhistoriske Museum

Katalog til “1814 – Spillet om Danmark og Norge” (artikelsamling). 2014

Brug Historiedystens undervisningsmateriale til samme tema.

Find inspiration i Historiedystens Pinterest-board til temaet.

Log ind på DR Skole og arbejd med det interaktive tidslinje-værktøj (1800-1849) her. De interaktive elementer kræver uni-login.