Frederik 2.

Navn: Frederik 2.

Levetid: 1534-1588

Regeringsperiode: 1559-1588

Valgsprog: Gud er min tilflugt og fortrøstning (Deus refugiu et fidusia Mea)/Mit håb til Gud alene (Mein Hoffnung zu Gott allein)

Frederik 2. blev først gift i 1572 som 38-årig. Grunden til kongens sene bryllup var blandt andet, at han havde forelsket sig i den danske adelsdame Anne Hardenberg. Endvidere var et ægteskab med den engelske dronning Elisabeth på tale, hvilket dog ikke blev realiseret. I stedet faldt valget på Frederik 2.s kusine, den 15-årige prinsesse Sophie af Mecklenburg. Trods den store aldersforskel var ægteskabet lykkeligt. Efter fødslen af to prinsesser fødtes den kommende konge Christian 4. i 1577.

Erik af Pommern begyndte i 1420erne at opkræve told af skibe, som sejlede igennem Øresund. I 1570erne begyndte Frederik 2. at ombygge fæstningen Krogen i Helsingør, og Kronborg blev en imponerende kombination af en fæstning og et renæssanceslot. Her blev øresundstolden opkrævet, og slottets særpræg var kendt i Europa. Det inspirerede bl.a. forfatteren William Shakespeare til at lade sit skuespil ”Hamlet” foregå på Kronborg.

Frederiks byggelyst stoppede ikke i Helsingør. Gennem de såkaldte mageskifter, fik Frederik 2. samlet krongodset. Dette skete for eksempel i Nordsjælland, hvor Frederik 2. erhvervede herregården Hillerødsholm, hvis navn han skiftede til Frederiksborg i 1560.

Frederik 2. blev aldrig boglærd ligesom sin far. Alligevel støttede han videnskaben, og med forleningen af Hven til Tycho Brahe, kunne adelsmanden foretage sin banebrydende forskning.

Billeder af Frederik 2. findes i stue 27.