Prins Christian Frederik (Christian VIII), 1786-1848.

Prins Christian Frederik (Christian VIII), 1786-1848.

Konge af Norge 1814, konge af Danmark 1839-48

Malet af F.C. Gröger, 1813-14

Olie på lærred. 62 x 51,5 cm

Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg, inv.nr. A 4577

Portrættet viser Christian Frederik som en ung mand i slutningen af 20erne på den tid, hvor han blev udnævnt til statholder i Norge. Portrættet er udført af den tyske portrætmaler F.C. Gröger under dennes andet ophold i Danmark i årene 1812-16, hvor han også portrætterede andre medlemmer af det danske kongehus, adelige og medlemmer af det københavnske borgerskab. Gröger var påvirket af nyklassicismens franske portrætkunst, men også engelske og danske portrætter har haft betydning for ham. Hans værker er præget af en samvittighedsfuld, præcis og sympatisk karakteristik af hans modeller.

På billedet bærer prinsen rød uniform med grønne rabatter og krave, sølvepauletter med tre stjerner, Dannebrogordenens sølvkors samt Elefantordensstjernen. Billedet er af samme type som Grögers signerede portræt fra 1814, hvor Christian Frederik bærer norsk, gråblå uniform.

Portrættet viser en selvbevidst og stolt prins, der synes præget af, at han havde modtaget det hverv som statholder i Norge, han så længe havde eftertragtet. Billedet underbygger samtidens skildringer af den smukke og begavede prins, som betog sine omgivelser med charme og dannelse. Han var »skøn som Baldur og veltalende som Brage« – »Nordens stjerne – vor fremtids håb«, hed det.

Artikel af direktør Mette Skougaard, Det Nationalhistoriske Museum

Katalog til “1814 – Spillet om Danmark og Norge” (artikelsamling). 2014

Brug Historiedystens undervisningsmateriale til samme tema.

Find inspiration i Historiedystens Pinterest-board til temaet.

Log ind på DR Skole og arbejd med det interaktive tidslinje-værktøj (1800-1849) her. De interaktive elementer kræver uni-login.