Andreas Mogensen portrætteres under rumfart

Download pakken

UK version available.

Danmark som rumnation skaber ny europæisk tradition for astronautportrætter

Et nyt portræt af Andreas Mogensen skal males, mens den danske astronaut er på mission på Den Internationale Rumstation ISS. Frederiksborg og Danmark som rumnation skaber dermed en ny europæisk tradition for astronautportrætter.

Under den forestående mission på den Internationale Rumstation (ISS) skal Andreas Mogensen portrætteres til portrætgalleriet på Frederiksborg. Ved at følge en serie af inflight calls arrangeret for Danmark og ud fra billeder af Andreas under hans Huginn mission, skal den danske kunster Maria Wandel skabe et historisk portræt af en af nutidens største danskere. Det endelige portræt præsenteres på Frederiksborg, når Danmarks første og eneste astronaut, pilot og kommandør, på hhv. Space-X’s rumfartøj Crew Dragon og ISS, kommer tilbage til Jorden.

På Frederiksborg kommer Andreas Mogensen efter endt mission i portrætmæssigt selskab med videnskabsfolk som Tycho Brahe, Ole Rømer og H.C. Ørsted; alle rollemodeller med banebrydende opdagelser, der har flyttet grænser for menneskeheden – præcis som Andreas Mogensen er i færd med.

At skulle indgå i den historiske portrætsamling kan røre selv en astronaut på vej ud i rummet:  ”Med så store personer der er blevet portrætteret før mig, så jeg er beæret over at blive udvalgt. Det bliver spændende at få lavet et portræt mens jeg er i rummet og jeg ser frem til at se værket når jeg vender tilbage til Jorden efter min mission,” udtaler Mogensen fra USA.

Direktør på Frederiksborg, Ulla Tofte, er stolt af at skrive kunsthistorie med det nye portræt: ”Danmark er blevet en rumnation, og jeg er utrolig stolt af, at vi kan skrive historie, når et menneske for første gang bliver malet, mens han befinder sig i rummet. Som Danmarks Nationale Portrætgalleri skal vi både beskæftige os med de danskere, der virkelig flytter grænser – men også med de kunstnere, der gør det. For når portrætmaleren Maria Wandel maler Andreas på den Internationale Rumstation, bliver det et brud med den amerikanske måde at skildre astronauter, hvor de efter endt mission står med hjelmen under armen og et stort smil,” forklarer Ulla Tofte.

Fra Jorden glæder Maria Wandel sig til den alternative portrætteringsproces: ”Det er en fantastisk spændende og eventyrlig opgave at skulle portrættere Andreas, mens han er ude i rummet. Jeg glæder mig i særdeleshed til at følge med i videomøder med ham, hvor jeg kan se, hvordan der er på Rumstationen, hvordan han arbejder og svæver vægtløs rundt. Indtrykkene skal jeg få til at svæve ind i portrættet, så vi kan fornemme både mennesket og astronauten Andreas Mogensen,” siger Maria Wandel.

Det kommende portræt af Andreas Mogensen præsenteres på Frederiksborg i foråret 2024.

Yderligere information:

Esa.int

Rumrejsen.dk

UK: Danish ESA astronaut Andreas Mogensen will have his portrait painted while on a mission on the International Space Station ISS. With this initiative, Denmark as a space nation launch an all-new European tradition for astronaut portraits.

  • Press release Danish and UK version
  • Photo of Andreas Mogensen and Maria Wandel
  • Video (in Danish)