ANDRE HØJDEPUNKTER
Tre højdepunkter er udvalgt til årsberetningen, fordi de på forskellig vis har skilt sig ud og givet museet særlig bevågenhed.
Tre højdepunkter er udvalgt til årsberetningen, fordi de på forskellig vis har skilt sig ud og givet museet særlig bevågenhed.
Fredag d. 7. juli kastede Hjalmer og skotske Texas stjernestøv i Riddersalen, da de spillede live i P4 Danmarks sommerprogram ‘Take Off”. Over to dage sendte P4-værten Jesper Bæhrents og medværten, sangerinden Nabiha, live fra Englesalen, Portræt NU! 2023, Slotskirken og Riddersalen.
På sidstedagen havde 250 gæster fået mulighed for at overvære liveudsendelsen i Riddersalen. Her kunne Tore Leifer, der altså for en stund vendte tilbage til radioen, afsløre nyheden om, at astronauten Andreas Mogensen skulle portrætteres til portrætsamlingen.
Texas-hits som Summer Son og Black Eyed Boy og Hjalmer-hits som Kongespil og Kom sommer skabte en magisk stemning i Christian 4.s gamle dansesal, og dermed blev højsæsonen på Frederiksborg ∙ Nationalhistorisk Museum for alvor skudt i gang.
I september kunne museet sammen med Rabarbergaarden offentliggøre, at den nordsjællandske restaurantsucces rykker ind på Frederiksborg. Besøgende på museet kan fra 2024 opleve lokale, økologiske råvarer fra et bæredygtigt jord-til-bord-køkken, når Rabarbergaarden flytter ind i den tidligere vognport. Her bliver Rabarbergaarden til ’Rabarbergaarden Slottet’. Restauranten skal som ny forpagter af museumsrestauranten bringe naturen omkring Frederiksborg Slot ind i køkkenet.
Frederiksborg skal over de kommende år udvikles som besøgsdestination for både lokale, nationale og internationale gæster, og Rabarbergaarden er en vigtig brik i forhold til at skabe en stærkere totaloplevelse.
“At kunne tilbyde en madkulturel oplevelse som en del af museumsbesøget passer rigtig godt til den udvikling, jeg ser på Frederiksborg fremover, og jeg håber, at restauranten også i fremtiden vil være et populært sted for både museets gæster og lokale.”
Ulla Tofte, direktør, Frederiksborg
Den 11. december fremviste Andreas Mogensen på et inflight call med de to 2023-Nobelprismodtagere inden for kemi og fysik, Ferenc Krausz og Moungi Bawendi, til stor begejstring Niels Bohrs Nobelprismedalje fra 1922. Den berømte guldmedalje var medbragt på rumfarten som en særlig kulturgenstand fra Frederiksborg.
Niels Bohr modtog i 1922 Nobelprisen i fysik for sit arbejde inden for atomteorien. Den fysiske Nobelprismedalje består af 23 karat guld betrukket med 24 karat guld. I 1940 donerede Bohr sin Nobelprismedalje til Finlandshjælpens auktion til fordel for den nødlidende civilbefolkning i Finland under Vinterkrigen. ☘️ Carlsbergfondet bevilgede 5.000 kr. til indkøb af medaljen til Frederiksborgs samling, og siden dengang og frem til midten af 2023 befandt medaljen sig i museets samling. Fra sommeren 2024 fremvises den – når den er vel tilbage på Jorden – i forbindelse med det kommende astronautportræt af Andreas Mogensen.