Madkulturen på besøg

Fødevareminister Jacob Jensen besøgte fredag d. 29. november Frederiksborg for at sætte fokus på en landsdækkende folkeindsamling af opskrifter – en indsamling der har til formål at bevare og nyfortolke vores danske madkultur.

Madkulturen er en del af fødevareminister Jacob Jensens projekt ’Fortiden i fremtidens mad’, og sammen med Det Rullende madværksted – endnu et projekt under Madkulturen.dk – besøgte Madkulturen Frederiksborg. Her var der fokus på at udbrede kendskabet til lokale råvarer og danske opskrifter blandt børn i en tid, hvor take-away og hurtig mad fylder mest. Tre lokale skoleklasser lavede i løbet af dagen mad på slottet i et telt opsat mellem Slotsherrens Hus og Rabarbergaarden Slottet. Den ene klasse, en madkundskabsklasse fra Hillerødholmsskolen, lavede desuden mad sammen med kok Jesper Vollmer.

Frederiksborg var valgt som lokation, da slottet har været ramme for kongelige måltider og banketter fra 1500- til midten af 1800-tallet. Her var slottet omgivet af et stort kongeligt spisekammer, som nu udgøres af Nationalpark Kongernes Nordsjælland og verdenskulturarven i UNESCO Parforcejagtlandskabet. I dag tiltrækker Frederiksborg besøgende fra hele verden, og museumsrestauranten Rabarbergaarden Slottet, der åbnede i 2024, bringer naturen omkring Frederiksborg ind i køkkenet ud fra et økologisk jord-til-bord-princip. Råvarerne høstes lokalt, fortrinsvis fra Rabarbergaardens eget selvforsynende landbrug i Nordsjælland.

Medejer og direktør på Rabarbergaarden, økolog Louise Køster sidder bl.a. i Fødevareminister Jacob Jensens inspirationsgruppe til ‘Fortiden i Fremtidens mad’ samt i tænketanken ‘Madtanken’ under Madkulturen.

Hvordan kommunikerede vi på Facebook og LinkedIn? Se med i videoen.