PORTRÆT #75: JUBILÆUMS-EPISODE NYE ØJNE PÅ DET 20. ÅRHUNDREDE

Så er vi nået til podcast-episode nr. 75!
Den handler om vores samling fra år 1900 til i dag.
Vi har nemlig kastet nye øjne på vores samling af den nyere kunst og justeret vores ophængning af værker på 3. sal. Med justeringen giver vi på 3. sal et mere dynamisk og nuanceret indblik i de nyere Danmarkshistorier.
71 værker, hvoraf de fleste aldrig har været udstillet, er hentet på museets magasiner. Seks værker er helt nye i samlingen. Dem har vi erhvervet frem mod justeringen.
Redaktør Tore Leifer har været med til at forme den nye 3. sal og dykker i denne episode ned i nogle af de nye værker og tanker sammen med museets samlings- og udstillingschef Mette Houlberg Rung.
Justeringen betyder blandt andet en øget repræsentation af kvindelige kunstnere og kvindelige portrætterede, og som det allernyeste Niels Pugholms ’Coronakrukker’ (omtalt i episode 66), som er med til at fortælle om den allernyeste Danmarks- og verdenshistorie.
Men der hænger stadig de kendte og elskede mesterværker af bl.a. P.S. Krøyer, Michael Ancher og Anna Ancher.

Herunder ser du på øverste billede Franciska Clausen, Lili Elbe og Liva Weel – malet af hhv. Axel Olsson, Gerda Wegener og Henry Heerup.
Derunder Niels Pugholms Coronakrukker med et glimt af Marco Grobs portræt af Frederik 10. og Petra Kleis’ portrætter af Sofie Linde og Viktor Axelsen.
Derunder fra venstre Benno Berneis’ portræt af Herman Bang, Michael Anchers portræt af Elisabeth Dons og Bertha Dorphs portræt af Bertha Wegmann, Michael Anchers “Kunstdommere”, Herman Vedels portræt af Knud Rasmussen og Harald Moltkes store maleri af den litterære ekspeditions lejr i Nordøstgrønland.
De to nederste malerier her på siden er Valdemar Andersens portræt af forfatteren Henri Nathansen og P.S. Krøyers selvportræt.
Alt dette – og meget mere – kan du se på 3. sal.