PORTRÆT #59: ANDREAS MOGENSEN – DANMARKS FØRSTE ASTRONAUTPORTRÆT

Danmarks første astronaut – Danmarks første astronautportræt.
Lørdag den 4. maj blev Maria Wandels helt nye portræt af Andreas Mogensen afsløret på Frederiksborg, hvor det nu indgår i den permanente samling og kan ses på 3. sal.
Portrættet blev afsløret af kulturminister Jakob Engel-Schmidt sammen med Andreas Mogensen i stue 84, og derefter blev portrættet fejret i Riddersalen med denne udsolgte talk for 250 siddende gæster.
Andreas Mogensen blev interviewet sammen med museets samlings- og udstillingschef Mette Houlberg Rung i vores faste format ’Talk med Tore Leifer’.
Denne uges episode er altså optaget i Riddersalen foran et publikum.
Mød Andreas Mogensen – og hør, hvordan det var at blive portrætteret svævende vægtløs på den internationale rumstation. Hvad ser han selv i billedet? Og hvad er det for en særlig evighedskasse, kunstneren har givet ham i hænderne? Er det selve universets hemmelighed?

“Maria Wandel har med sin skildring af Andreas Mogensen givet et helt nyt og eksperimenterende bud på, hvordan et portræt af en astronaut gribes an,” siger Frederiksborgs samlings- og udstillingschef Mette Houlberg Rung.
“Udgangspunktet er et malet portræt, men i sin udformning, udført på glas og med  bagvedliggende lysdioder, får værket karakter af installation. Ud over at være et vellignende portræt bliver værket med den abstrakte baggrund og uendelighedsboksen også et kunstværk, der stiller spørgsmål og inviterer os til at reflektere over universet og os selv.”
Under Maria Wandels astronautportræt ses et foto fra arrangementet i Riddersalen – foto: Jonathan Damslund.