PORTRÆT #76: GOLDEN DAYS – ARBEJDE, IDENTITET OG GULDALDER

Golden Days-festivalen, som åbner i dag, handler i år om ARBEJDE.
Vi arbejder for at leve – men nogen lever også for at arbejde. Arbejde er en del af vores identitet, vores selvfortælling og selvforståelse.
Sådan var det også i Guldalderen, hvor borgerskabets mænd og kvinder arbejdede sig fremad og opad – og lod sig male af portrætmesteren C.A. Jensen.
Udstillingen på Frederiksborg varer et par uger endnu – og vi er del af Golden Days-festivalen med en talk her på slottet på søndag og en såkaldt ”udforsk” – en særlig omvisning – søndagen efter.
I dagens episode går portrætsamlingens redaktør Tore Leifer på arbejde i C.A. Jensen-udstillingen sammen med Frederiksborgs forskningschef Lone Kølle Martinsen.

Herunder en række af C.A. Jensens portrætter af 1800-tallets arbejdende borgerskab. Øverst hofkronometermager (urmager) Louis Urban Jürgensen med et ur i hånden som tegn på sit erhverv (1830, Frederiksborg). Derunder smedemester Peter Johann Timm (1835, privateje). Dernæst kogebogsforfatter Anne Marie Mangor, født Bang (1835, Frederiksborg). Og, som repræsentant for det ulønnede omsorgsarbejde, generalpostdirektørfrue Clara Monrad, født Jørgensen, som fødte 12 børn på 20 år (1834, Frederiksborg).