PORTRÆT #72: AUGUSTENBORGS SKATTE BLEV REDDET AF FREDERIKSBORG

Et af de største danske museumskøb nogensinde! I de første år af 1930’erne købte Frederiksborg en meget stor samling af malerier, møbler og sølvtøj fra hertugerne af Augustenborg. De var uønskede i Danmark efter krigene i 1848 og 1864, flyttede til Schlesien i det nuværende Polen, og da den sidste hertug døde i 1931, gik Frederiksborg på indkøb!
Ellers ville kunstskattene være gået op i flammer sammen med godset i de afgørende kampe mellem den sovjetiske og tyske hær i februar 1945.
Kom med på opdagelse på Frederiksborg i stue 36, 41, 42, 48 og 52 på anden sal efter pragtstykkerne fra Augustenborg – med silke, sølv, elfenben og skildpaddeskjold.
Medvirkende: Carsten Porskrog Rasmussen, enhedsleder for historie på Museum Sønderjylland.

Portrættet herunder af Christian 7. som barn, malet af C.G. Pilo i 1762, er købt til Frederiksborg fra hertugerne af Augustenborgs samling. Det kan ses i stue 48.
Derunder Louise Augusta, (officielt) datter af Christian 7. og gift 1786 med hertug Frederik Christian 2. af Augustenborg. Det er malet af Jens Juel året efter brylluppet, det kan ses i stue 52 og er denne episodes signaturbillede.
Nederst ses facaden af Augustenborg Slot på Als samt det indre af slotskirken – fotograferet af PORTRÆT’s vært, redaktør Tore Leifer, i sommerferien 2024.