PORTRÆT #22: MIT STORE SMUKKE HAD – VICTORIA BENEDICTSSON OG GEORG BRANDES

På Vestre Kirkegård i København står en gravsten med navnet Ernst Ahlgren. Det var pseudonymet for forfatteren Victoria Benedictsson, som begik selvmord i København i sommeren 1888.
Hun blev kun 38 år gammel og blev i de sidste fem år af sit liv regnet for en af de største moderne forfattere i Norden.
Anmelderne skrev, da hendes roman Penge udkom: ”Penge indtager den fremmeste plads blandt de svenske romaner, der har set dagens lys dette år” – og den er ”et af de mest betydningsfulde bidrag til vort lands mest moderne litteratur.”

Hvorfor skar Victoria Benedictsson halsen over på sig selv med en barberkniv?
Døde hun af ulykkelig kærlighed til Georg Brandes? Skyldtes selvmordet overgreb i barndommen? Eller var selvmordet en konsekvens af, at hun levede i et patriarkalsk system?
At være en kvinde og have en mands hjerne, skrev hun, det er en straf.

Elisabeth Åsbrink har skrevet den hidtil største og grundigste biografi om Victoria Benedictsson, Mit store smukke had.

NB: Hvis du er i krise eller har tanker om selvmord, så sig det til nogen.  Du kan kontakte Livsliniens telefonrådgivning, 70 201 201 alle årets dage fra kl. 11-05.

Det gælder for mange af de interessante kvinder i historien, at vi ikke har portrætter af dem her på Frederiksborg. De er aldrig blevet malet. Derfor er det meget symptomatisk de nye strømningers bannerfører og Victoria Benedictssons elsker Georg Brandes, der lægger ansigt til denne episode af PORTRÆT.

P. S. Krøyer: Georg Brandes, 1902. Hænger i stue 71 på Frederiksborg.