PORTRÆT #112: FREDERIKSBORG OG HILLERØD BESAT
[udkommer 16. maj]
“Bange! Ja, vel er man bange, når man er en snes år og har det hele i vente. Bange for selv at dø, ja. Men måske lige så bange for at dræbe en anden mand med den samme lyst til at leve.”
Sådan skrev frihedskæmperen Gorm Repstock kort før sin død i 1997. Dokumentet findes hos Hillerød Lokalhistoriske Arkiv ligesom billederne på denne side.
Modstandsbevægelsen var aktiv i Hillerød, en besat by ligesom alle andre danske provinsbyer. Men der var også mennesker, der passede deres hverdag, så godt de nu kunne – og andre, der decideret samarbejdede med tyskerne. Der var Alsang i slotshaven og slotsgården. Og en ung mand blev dræbt af en tysk soldat på bakken bag slottet, da han åbenbart provokerede tyskerne for meget.
Den tyske værnemagt holdt begejstrede parader på Frederiksborg, bl.a. på Hitlers fødselsdag den 20. april 1940. Leonora Christinas “Jammers Minde” og de dyrebareste klenodier af guld blev gemt væk, men ellers var museet åbent under hele besættelsen og blev et “nationalt Valfartssted for unge og gamle.”
I 85-året for besættelsen og 80-året for befrielsen fortæller Simon Schultz van Engeland, arkivleder i Hillerød Lokalhistoriske Arkiv, om liv og hverdag, modstand og kamp i en dansk provinsby under besættelsen.
Billederne fra Hillerød Lokalhistoriske Arkiv viser tyske soldaters parader på Frederiksborg. På det øverste af billederne herunder er det museets nuværende kontorer, vi ser i baggrunden. Podcasten bliver til i tårnet, man ser lige bag ved Neptunfontænen.
Det fjerde foto viser den omstridte borgmester Melskens, som modstandsbevægelsen krævede afsat. Derunder – i midten i nederste række – modstandslederen Tonny Hansen, Murer-Tonny. Og allernederst forsiden på den nye bog ‘Hillerød besat’ med det tyske fotografi af en soldat med slottet i baggrunden.