PORTRÆT #45: ANTON, THOMAS OG IDA – NÅR FATTIGE OG RIGE BØRN LÆSER

Anton Nielsen var en fattig dreng fra landet, der blev “romansluger” og lånte bøger af alle, han kunne komme i nærheden af.
Thomas Overskou blev taget ud af skolen, da han var 12. Men han læste Holbergs komedier og kunne ikke få nok.
Ida Thiele mistede sin mor, da hun var fem. Men hun skrev breve selv og blev et af de mest veldokumenterede børn fra tiden. Købke malede hende. H. C. Andersen skrev eventyr til hende – Den lille Idas blomster.
Charlotte Appel og Nina Christensen er to af vores fineste forskere i børn, børnekultur og børnebøger. I et stort forskningsprojekt har de kortlagt århundredet fra 1750-1850, hvor børnelitteraturen for alvor kommer ind på scenen.
I midten af 1700-tallet måtte børn stort set læse de voksnes bøger. Hundrede år senere udkom der 60 børnebøger i Danmark om året, altså mere end én om ugen.
I ugens podcast møder vi Anton Nielsen, som senere blev lærer og forfatter. Thomas Overskou, der blev skuespiller, dramatiker og teaterhistoriker. Og Ida Thiele, datter af den berømte J. M. Thiele, som bl.a. var direktør for kobberstiksamlingen og indsamler af danske folkesagn. Hun døde af tuberkulose, 32 år gammel.
Tre børn fra forskellige klasser og kår. Tre børn, som læste og skabte deres eget “medierepertoire”, som de to forskere siger. Deres ledetråd har været at følge børnene selv og se, hvilke medier de rent faktisk brugte.
Bogen På sporet af børn og bøger er kommet på Gads Forlag og har fået overstrømmende anmeldelser. Den var nomineret til dette års Weekendavisens Litteraturpris.

Billedet øverst er en af Frederiksborgs nyerhvervelser, et barneportræt af C. A. Jensen fra 1828. Det kommer til at indgå i sommerens store udstilling “Elsket og udskældt” om Jensen, en af Danmarks største portrætmalere nogensinde. Den åbner 24. maj og varer til 22. september.
I Frederiksborgs samling har vi flere grafiske portrætter af Anton Nielsen og et fint portrætmaleri af Thomas Overskou (malet af Geskel Saloman) med Holberg på væggen, samt en udgave af H. W. Bissens statuette af Sophie Holten Thiele med sine to døtre Ida og Anna. Statuetten er fra 1836, altså året efter Sophies tidlige død. De to piger var moderløse, da skulpturen blev lavet.
Vi har også meget fine malerier af C. A. Jensen af begge Idas forældre, Just Mathias Thiele og Sophie Holten Thiele.