PORTRÆT #XX: FREDERIKSBORGS BRAND

[udkommer 15. december]

Frederiksborg Slot brændte natten til den 17. december 1859. Midt om natten vågnede Frederik 7.s adjudant, da han lugtede røg fra naboværelset. Men det var låst. I billardstuen nedenunder var en kvælende røg. Loftet stod i flammer. Fra Hillerød by kunne man se et flakkende lysskær i vinduerne. Man var nødt til at vække kongen og grevinde Danner og evakuere dem.
Klokken 6.30 om morgen lød Slotskirkens klokkeslag for allersidste gang, og kort efter styrtede tårnet sammen.
Frederiksborgs brand var en national katastrofe. På mindre end et døgn blev det smukke slot forvandlet til ruin. Kun Slotskirken og Audienssalen blev skånet af branden.
Fra ruinerne rejste Frederiksborg sig igen, takket være bidrag fra kongen, fra et stort nationalt lotteri, og fra brygger Jacobsen på Carlsberg. Og Frederiksborg blev til vores Nationalhistoriske Museum.
Flere gange i vores podcast PORTRÆT har vi nævnt branden kort – og flere lyttere har foreslået en episode om netop selve branden. Den kommer her.

Øverst på siden: J. F. Richardt malede slottets brand (1859) – maleriet kan ses i stue 20 på det genopbyggede Frederiksborg.
Her nedenunder: J. Andersen malede slottet efter branden (1860) – maleriet hænger i Slotsherrens Hus på Frederiksborg.