PORTRÆT #104: DET BESJÆLEDE INSTRUMENT – FREDERIKSBORG OG CLAVICHORDET
[udkommer 21. marts]
Et af Frederiksborgs største klenodier er Magnus Christensens signerede clavichord fra 1759.
Det ældste bevarede clavichord bygget i Danmark, ovenikøbet særdeles velbevaret. Og, som det helt unikke: det eneste bevarede clavichord i hele verden med ikke ét, men to effektregistre.
Lige nu arbejder clavichordbyggeren Martin Kather fra Hamborg på at opmåle og analysere instrumentet, så han kan bygge en helt nøjagtig kopi til Frederiksborg.
Det er en generøs donation fra J.O. Wroblewskis Fond, der har gjort det muligt for Frederiksborg at genskabe lyden af 1700-tallet.
I det kommende par år kommer vi flere gange til at vende tilbage til clavichordet. I denne episode fortæller organisten og clavichord-entusiasten Mads Damlund om 1700-tallets mest populære instrument, som også er blevet kaldt det første tasteinstrument med en sjæl.
Clavichordet er i høj grad hjemmets og de intime rammers instrument, og ligesom Compenius-orglet i Slotskirken er det en slags tidsmaskine, der kan bringe os tilbage til den tid, hvor det blev bygget.
I denne første clavichord-episode viser Mads Damlund sine egne clavichorder frem og demonstrerer, hvad det er, det følsomme og intime instrument formår.
Frederiksborgs clavichord fra 1759 står normalt i stue 49, i den lange gang i Prinsessefløjen – og det kommer det til igen, så snart opmålingsarbejdet er færdigt.
Nederst ses et par billeder fra opmålingen på vores konservatorværksted.