PORTRÆT #79: FREDERIKSBORGHESTEN – KONGERNES HEST

Hør om Europas fineste heste, om indavl og dødfødte føl, om rytterstatuen på Amalienborg Slotsplads, lidt om Struensee og Caroline Mathilde – og om hesteavlen som en kæmpestor arbejdsplads, der kom til at præge hele Nordsjælland.
Frederiksborg er unikt blandt danske slotte af rigtig mange grunde – bl.a. har vi lagt navn til vores helt egen hesterace, Frederiksborghesten.
Frederik 2. blev konge i 1559 og etablerede omgående kongeligt stutteri ved Esrum Kloster. Det rykkede senere 15 km sydpå til Frederiksborg, og i 1700-tallet blev Frederiksborghesten en af Europas fineste hesteracer.
Frederiksborgeren er Danmarks ældste nationale hesterace og blev fremavlet med forbillede i de ædle og elegante spanske heste. Ud over at være kongernes jagthest blev den også senere udviklet til køre- og trækhest i landbruget. Så sent som 1950 var der stadig 400.000 heste i dansk landbrug!
I denne episode fortæller Anders Kring Mortensen fra Nationalpark Kongernes Nordsjælland og Olene Bergman fra De Kongelige Stalde på Christiansborg om vores helt egen hest: FREDERIKSBORGHESTEN.

Søndag den 29. september afholdes desuden “Kongernes Jagt” på Esrum Kloster. Der er bl.a. jagtridning, hvor næsten 100 ryttere i røde jakker rider gennem Gribskov med 35 spring og forhindringer.

Hans Kniepers maleri af Frederiksborg omkring 1580 blev stjålet af svenske tropper i 1659 og befinder sig nu på Gripsholms Slott. Men en kopi har vi da på Frederiksborg! Den er i stue 27 på 1. sal.
Frederik 2. ses i forgrunden på en smuk, hvid hest. I baggrunden to heste i et indhegnet bassin i slotssøen ved den del af Frederik 2.s slot, som står endnu med de smukke, runde tårne.
Derunder ses Frederiksborgheste i vore dage ved Esrum Kloster.
Nederst et par billeder fra podcast-optagelsen i eng og skov (foto: Linnea Molbech Sabri).