PORTRÆT #64: VILDE VIKINGER – DANMARKS BAYEUX-TAPET
Et dansk Bayeux-tapet. Sådan et må vi have!
Da Nationalhistorisk Museum blev oprettet på Frederiksborg i 1878, ville brygger Jacobsen have en frise, der kunne fortælle om danskernes erobring af England omkring år 1000.
Maleren Lorenz Frølich var en mester til at fortælle. Han havde illustreret H.C. Andersens eventyr, tegnet de nordiske guder og selv lavet en masse billedbøger. På Frederiksborg lavede han også det skønne loftsmaleri af Gefion, der pløjer Sjælland ud af Sverige.
Frølich var selv i Normandiet i 1868, hvor han så Bayeux-tapetet med egne øjne. Det skildrer normannernes erobring af England i 1066. Men vi danskere havde jo også været der! “Engang du herre var i hele Norden, bød over England…”
Museet indkøbte også en fin farvelagt kopi af Bayeux-tapetet, som blev hængt op i Prinsessefløjens stueetage sammen med Frølichs 37 meter lange frise, som var færdig i 1886. Lige siden har den hængt på samme sted. Mange besøgende går lige forbi den uden at ænse den – men faktisk er det et af museets absolutte hovedværker.
Her fortæller historikeren Anders Lundt Hansen – forfatter til Danmark – de første 1000 år – om frise og virkelighed. Om hvad der egentlig skete, og om nationalromantikkens billede af de stærke danske vikinger.
Frølichs frise er 37 meter lang. Her er blot tre udsnit. Det øverste viser danskernes storm på Gipesvik (Ipswich) i året 991. Det midterste plyndringen af Tavistock i 997. Og det nederste massakren på danskerne på Sankt Brictius’ dag i 1002.
Kom og se hele billedfrisen i Prinsessefløjen på Frederiksborg.