PORTRÆT #39: CHAMPAGNE! H. C. LUMBYE BRAGTE DANSEMUSIKKEN TIL DANMARK

H. C. Lumbye bragte den moderne underholdningsmusik til Danmark. Han var dirigent i Tivoli i næsten 30 år og skrev næsten 700 værker. Polkaer, valse, galopper. Blandt andet Champagnegaloppen, som er med på den danske Kulturkanon.
Lumbye skrev den til Tivolis to års fødselsdag i 1845, og den blev et kæmpe hit lige fra starten.
Nu er det ved at være jul og nytår, og det er en god anledning til at tale om festlig musik. Så puds champagneglassene, sæt flasken på køl – og hør, hvordan underholdningsmusikken kom til Danmark.
Tidligere på året udgav Concerto Copenhagen et album med musik af H. C. Lumbye, og det hedder simpelthen Champagne. Det særlige er, at de spiller på instrumenter fra Lumbyes egen tid. For første gang kan vi moderne mennesker høre, hvordan musikken lød dengang.
Albummet udkom i august, da Tivoli fyldte 180, og noterne er skrevet af Henrik Engelbrecht, forfatter, foredragsholder og musikformidler, som blandt meget andet har skrevet bogen Arven efter Lumbye.
Også her på Frederiksborg har H. C. Lumbye spillet med sit orkester.
Den svenske konge, Oscar 1. kom på besøg i sommeren 1846. Der var taffel her i Riddersalen for 70 personer, og der blev underholdt med musik af Lumbye. Nede i slotsgården spadserede Hillerøds borgere rundt for at høre den spændende nye musik ud gennem vinduerne.

Medvirkende: Henrik Engelbrecht, forfatter, operahistoriker, musikformidler, foredragsholder – forfatter til bl.a. Arven efter Lumbye – musik og musikere i Tivoli 1843-1944 samt Opera i Danmark 1634-2005, som vi vender tilbage til i det nye år.

Kobberstikket her med H. C. Lumbye indgår i Frederiksborgs enorme samling af grafik.