
PORTRÆT #54: DE SAMMENSVORNE – HISTORIEMALERIERNES BILLEDE AF DANMARK
På Frederiksborg hænger en mængde historiemalerier. Museet er skabt som en stor billedbog, der skulle fortælle de besøgende om begivenheder som det sidste kongemord i 1286, Christian 4.s kroning i 1596, arvehyldningen og enevælden i 1660, Grundlovens tilblivelse i 1848 og mange flere.
De fortæller om fortidige begivenheder, der gennem tiden – og gennem malerierne – har fået en særlig historisk betydning. De er blevet brugt igen og igen i historiebøgerne. Her bruges de til at fortælle om den tid, de skildrer – mens den tid, de er lavet i, ofte glemmes. Men hvilken tid og hvilket historiesyn udsprang malerierne af?
Vores udstillingsmedarbejder, cand. mag. Hans Fabricius-Rahbek har i sit speciale undersøgt, hvordan netop historiemalerierne her fra Frederiksborg er blevet brugt i historiebøger i vores egen tid, inden for de sidste ca. 25 år. Hvordan de forskellige historikere og historiefortællere balancerer de fortider, der bor i historiemalerierne. 1: Den begivenhed, maleriet skildrer. 2: Den tid, hvor maleriet blev til. 3: Senere tiders brug af maleriet.
Otto Baches maleri fra 1882 er nummer 8 i Frederiksborgs inventarliste. Et af de allerførste malerier, brygger Jacobsen bestilte til sit nye museum. Det viser, hvordan gruppen af sammensvorne adelsmænd rider bort fra Finderup Lade nær Viborg efter mordet på Erik Klipping natten til den 22. november 1286. Det hænger imponerende i Valdemarsalen på Frederiksborg.