PORTRÆT #56: DAMER DER FIK NOK – SARA ALFORT OM HULDA LÜTKEN

“Hun slår en knytnæve i bordet, hver gang hun udgiver en roman,” skrev Tom Kristensen om forfatteren Hulda Lütken.
Tove Ditlevsen beundrede hende og var en lille smule jaloux. Knut Hamsun roste hende i høje toner, men syntes samtidig, at hun var en tand for hård og ubarmhjertig i sine romaner.
Hulda Lütkens roman “De uansvarlige” (1933) er en mørk og kompromisløs fortælling om begær og skam, og er lige blevet genudgivet, så nu bliver hun læst igen.
Hun er også en af de 12 “Damer der fik nok” i Sara Alforts nye bog om generationen af kvinder, der tæller Tove Jansson, Ester Nagel, Cora Sandel, Karen Blixen og Thit Jensen.
Sara Alfort er litteraturhistoriker og er slået igennem med de to bøger ”Damer der var for meget” og ”Damer der fik nok”.  Om skamløse, umættelige og længselsfulde kvinder, der ikke ville tie stille og sidde pænt i hjørnet af en stue.  De ændrede grænserne for, hvad en kvinde var og kunne – og banede vejen for det samfund, vi har i dag.
Og Hulda Lütken (1896-1946) er hovedperson i denne episode af PORTRÆT.

Portrættet (udateret) er lavet af Otto C(hristensen), som 1931-80 var en meget flittig tegner på B.T. og Berlingske Tidende. Frederiksborg har en stor samling af hans tegninger.
Sara Alfort har bl.a. udgivet bøgerne “Damer der var for meget” og “Damer der fik nok”. Her finder vi tegningen af Hulda Lütken frem.