PORTRÆT #63: GRUNDLOVEN 175 ÅR – DEMOKRATI UDEN KVINDER

Grundloven fylder 175 år.
Men 70 år gik der, før også kvinderne fik demokrati og stemmeret. Fra den Grundlovgivende Rigsforsamling i 1848 til kvinderne endelig kunne stemme ved folketingsvalget i 1918.
Historikeren Dorthe Chakravarty fortæller i ugens podcast om Sophie Alberti, formand for Kvindelig Læseforening, og flere andre af de kvinder, der banede vejen for det danske demokrati. Broderihandleren Johanne Bindesbøll og forfatteren Mathilde Fibiger.
Det er en redigeret udgave af en episode fra sidste år, hvor vi talte om kvindernes vej til demokrati. Og vi begyndte i stue 61, med de mange, mange mænd i den Grundlovgivende Rigsforsamling. Den forsamling, Grundtvig kæmpede for at blive en del af – som vi fortalte i sidste uge.

Portrættet af Johanne Bindesbøll er malet af Constantin  Hansen i 1875. Det kan ses i stue 61 på Frederiksborg.
Mathilde Fibiger er malet af Jørgen Roed i 1853. Også det kan ses i stue 61 på Frederiksborg.
Vi har to portrætter af Sophie Alberti. Det, vi taler om i podcasten, er skabt af Emilie Mundt i 1894. Det andet er skabt af Bertha Wegmann i 1913. Det kan fra slutningen af juni ses på 3. sal på Frederiksborg.
Nederst ses Constantin Hansens store maleri fra 1864 af Den Grundlovgivende Rigsforsamling, som kan ses i stue 61 på Frederiksborg.