PORTRÆT #29: LAURA JACOBSEN – KVINDEN BAG CARLSBERG

Et helt udstillingsrum på Frederiksborg er helliget bryggerfamilien Jacobsen – Danmarks store mæcener, der gav os Carlsbergfondet, Ny Carlsbergfondet, Glyptoteket og Frederiksborgmuseet.
Den store brygger J. C. Jacobsen og sønnen Carl Jacobsen står på hver deres store portræt som imposante mænd omgivet af rigdom og pragt, bøger og viden, kolber og mikroskoper, der viser, at de gjorde ølbrygning til en videnskab og skabte det moderne, danske øl.
Omkring dem hænger professorer og forskere, formænd og medlemmer af Carlsbergfondets direktion, og arkitekten Ferdinand Meldahl, der genopbyggede det brændte Frederiksborg.

Blandt alle de mange prominente mænd i rummet er der bare to kvinder.
Den ene er pædagogen og skolelederen Natalie Zahle, en af 1800-tallets mest indflydelsesrige kvinder. Hende fortæller vi om i en senere podcast.
Den anden kvinde i rummet er LAURA JACOBSEN. Bryggerens hustru. Carls mor. Hjertet i den store organisation, det store netværk, der gjorde bryggerens livsværk muligt. Laura Jacobsen, som er blevet skrevet ud af historien, fordi brygger Jacobsen brændte hendes breve og tog hele rampelyset selv. Fortællingen skulle være, at det hele blev skabt af én mand.
Men professor emerita, dr.phil. Birgitte Possing har påvist, at Carlsberg opstod af samarbejde og fødtes ud af et ikke bare dansk, men europæisk videns-netværk med Laura Jacobsen i centrum.

August Jerndorff har malet Laura Jacobsen med barnebarnet Alf i 1889. Hun bærer enkeslør, da bryggeren er død to år tidligere. Barnebarnet Alf dør nogle måneder senere af skarlagensfeber, kun ni år gammel. Det smukke portræt kan ses i stue 68 på Frederiksborg.