
PORTRÆT #118: LOUISES Ø – DANNERS FRISTEDER PÅ FREDERIKSBORG
Frederiksborg for mig, er et Eeden
Naar min Louise det
Med sin Elskværdighed smykker.
Frederiksborg for mig har stedse været
Det kjæreste Sted paa Jorden
Sådan skrev Frederik 7. i et lille digt mellem 1848 og 1850 til sin elskede Louise Rasmussen. Inden de blev gift og hun blev lensgrevinde, men efter at de sammen havde valgt Frederiksborg som deres tilflugtssted.
Frederiksborg blev for dem et sted, hvor de kunne skabe sig et hjem på deres egne præmisser. På afstand af den misbilligelse, de blev mødt af ved hoffet, hos politikerne og i København generelt.
Her kunne de også skabe sig en ny omgangskreds. På en hidtil uset måde interagerede de med lokalmiljøet i Hillerød og dannede venskaber med byens borgerskab, som de inviterede indenfor på slottet til fester og fejringer.
“Det er velgørende at befinde sig ligeoverfor Folk som fatter og forstaar hvad der bevæger sig i Hjertets Dyb”, skrev grevinde Danner. Mennesker der var til at tale med – modsat de nedladende adelsfolk og embedsmænd ved hoffet, “det er følende og begavede Mennesker, hvilken Modsætning til min daglige Omgivelse!”
Ude i skoven øst for slottet skabte de en halvø om til en kunstig ø, “Fantasiens Ø”, komplet med egen oldtidshøj (der samtidig fungerede som toilet). Og i selve slotsparken havde de dels Badstueslottet fra Frederik 2.s tid, som de nyindrettede – og dels fik de lavet en ø, “Louises Ø”, med lille bådebro og en eksotisk norsk bjælkehytte. Her kunne de være i fred.
Historikeren Marie Møller Christensen er museumsinspektør på Frederiksborg og bidragyder til den nye, store bog “Danner af Danmark”. I denne episode viser hun rundt i Louises og Frederiks private verden.
Badstueslottet og Louises Ø ligger i Frederiksborg Slotshave, ikke mere end fem-ti minutters gang fra slottet. I haven kan du frit gå ad de romantiske stier døgnet rundt, året rundt.
Fotos: Tore Leifer.
Nederst kan du se Louises Ø i Ødammen med både Frederiksborg og Badstueslottet i baggrunden – malet af J.F. Møller i 1855, kort før den norske hytte blev opført.