PORTRÆT #57: NINA BANG BLEV DEN FØRSTE KVINDELIGE MINISTER FOR 100 ÅR SIDEN

23. april 1924 blev NINA BANG ikke bare Danmarks første kvindelige minister – men også den første kvinde i hele verden, der var minister i en demokratisk valgt regering.
Nina Bang var en af de første kvindelige akademikere og kæmpede for kvinders stemmeret og kvinders faglige organisering, men hun var ikke del af den traditionelle kvindebevægelse. For hende var klassekampen vigtigere.
Historikeren, ph.d. Astrid Elkjær Sørensen fortæller om pioneren Nina Bang.

Som kvinde og socialist mødte Nina Bang stor modstand og blev en af Danmarks mest karikerede personer. Den øverste satiretegning af Herluf Jensenius kan ses på 3. sal på Frederiksborg fra slutningen af juni.
Herunder ses endnu en Jensenius-tegning fra vores store samling. Det er statsminister Stauning, justitsminister Steincke og undervisningsminister Nina Bang, der i 1924 målrettet går mod Kancellibygningen på Slotsholmen for at rydde op. Fra facaden ser Frederik 4. måbende på de tre socialister med kost og spand, der har dannet regering. Og hov – er det ligefrem en heksekost, hun kommer med? Er Danmarks første kvindelige minister nærmest kommet fra Bloksbjerg?