PORTRÆT #60: DEN 17. MAJ – DA NORGE FIK EUROPAS FRIESTE GRUNDLOV

Det er den 17. maj. Norges nationaldag. Optog og parader. Nationaldragter og norske flag overalt.  Norge fik sin frie forfatning den 17. maj – og i nogle få berusende sommermåneder var Norge et frit land med egen konge. Den danske prins Christian Frederik (senere Christian 8.) blev konge af Europas frieste land – indtil svenskerne i efteråret tvang Norge ind under den svenske konge.  Norge blev svensk.  Nordmændene blev ikke spurgt.
I 434 år havde Norge været i union med Danmark. Frederiksborg er et dansk-norsk slot, bygget og beboet af dansk-norske konger. Holberg og Tordenskjold var dansk-norske borgere – født i Bergen og Trondhjem.
Danmark og Norge havde fælles konge fra 1380 til 1814. Henrik Ibsen kaldte det satirisk for 400 års nat, men dansketiden var ikke kun mørke. Vores to lande har givet hinanden meget, og vi har fælles helte.
Sidste år inviterede jeg Norges ambassadør i Danmark, Katja Nordgaard, sammen med historikeren Rasmus Glenthøj, for at se på Frederiksborg som dansk-norsk slot for dansk-norske konger og museum for 434 års fælles dansk-norsk historie.
Her er ugens PORTRÆT fra Frederiksborg – med Tore Leifer.

Christian Frederik, konge af Norge maj-oktober 1814 (og senere konge af Danmark 1839-48), malet ca. 1814 af F.C. Gröger.
Hænger i stue 56 på Frederiksborg.