PORTRÆT #8: NOBELPRIS OG INSULIN TIL DANSKERNE

Det er 100 år siden, at insulin kom til Danmark.
Vi var førende fra starten, og nu er Novo Nordisk et af verdens største selskaber – mere værd end både Coca-Cola, McDonald’s og Nike.

Historien om Novo Nordisk begynder i december 1922, hvor August og Marie Krogh kommer hjem fra en rejse til Amerika. Med sig har de den viden, der giver Danmark en førende plads, når det gælder behandling af diabetes.
Med til historien hører også August Kroghs Nobelpris og den Nobelmedalje af guld, som vi har liggende her på Frederiksborg. For uden Nobelprisen ville August Krogh ikke være rejst på foredragsturné til USA. Og uden Marie Krogh, som var både dr.med. og diabetiker, ville han ikke være taget til Toronto i Canada for at få opskriften på insulin.

Professor, dr. phil. Kurt Jacobsen har skrevet bogen ”Novo Nordisk” om hvordan det hele gik til – og hvordan Novo Nordisk blev til det næstmest værdifulde medicinalselskab i hele verden.

I 1940 donerede både Niels Bohr og August Krogh deres Nobelguldmedaljer til Finlandshjælpens auktion til fordel for den nødlidende civilbefolkning i Finland under Vinterkrigen. Anonyme velgørere købte de to guldmedaljer og skænkede dem til Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg.
Dette er August Kroghs.