
PORTRÆT #108: PETER CARLSEN – BILLEDER, IKKE VIRKELIGHED
Peter Carlsens moderne historiemaleri Danmark 2009 er et af de mest populære malerier i samlingen på Frederiksborg. Forlægget er Eugène Delacroix’ berømte Friheden fører folket fra 1830. Det er intet mindre end Friheden selv, der fører det franske folk i blodig kamp mod undertrykkelsen. Carlsen, derimod, opildner ikke til nationsopbygning og glorværdig frihedskamp. På hans store maleri er det på ingen måde friheden, der fører folket fremad. Det er småborgeren, forbrugeren med ølvom og indkøbspose, der svinger Dannebrog og fører an i en broget flok af klaphatte, svinebønder og præster.
Engang sad storken på bondens tag og fløj glad over gyldne danske hvedemarker, nu ligger plasticstorken skrammet og revnet mellem chipsposer, pizzabakker, cigaretskod og ølflasker.
Griskhed. Frådseri og forbrug. Vrede og aggression. Liderlighed. Misundelse. Hovmod og magtfuldkommenhed. Dovenskab og chips i plastic-havestolen.
Grådigheden overvinder alt hedder et andet af Carlsens malerier. De syv dødssynder er blevet mønstret for, hvordan den moderne dansker lever.
Peter Carlsen har i øjeblikket sit livs største udstilling på HEART, kunstmuseet i Herning. Frederiksborg har udlånt fire af vores Peter Carlsen-værker til udstillingen. Men kommer du til Frederiksborg, kan du altid se Danmark 2009. Dels kan vi ikke undvære det – dels er det simpelthen for stort til uden videre at komme ud ad døren!
I denne episode af PORTRÆT fortæller Peter Carlsen om Danmark 2009, om sine portrætter, og om historiemaleriet Libyen 2011.
Til sammenligning ser du her på siden også Eugène Delacroix’ Friheden fører folket, som hænger på Louvre, og Otto Baches De sammensvorne rider fra Finderup Lade fra 1882, som hænger i Valdemarsalen på Frederiksborg. Her har Peter Carlsen nemlig hentet sin himmel fra!