PORTRÆT #31: KONGENS KORDRENG – DANMARKS FØRSTE STORE KOMPONIST MOGENS PEDERSØN

I 1620 udkom det hidtil største værk af en dansk født komponist. Mogens Pedersøns fremragende samling af kormusik Pratum Spirituale, dvs. Den åndelige eng.
Mogens Pedersøn døde (så vidt vi ved) i 1623, og 400 år efter hans død udkommer værket for første gang med moderne noder, så det er tilgængeligt for moderne korsangere.
Vi ved ikke, hvor eller hvornår Mogens Pedersøn blev født, sikkert i en dansk købstad, og som musikalsk begavet latinskoleelev må han være blevet sendt til kongehoffet som kordreng.
Vi ved, at han allerede som helt ung blev sendt til Venedig for at studere hos den berømte Giovanni Gabrieli. Og alt tyder på, at han må være død i januar 1623, hvor han forsvinder ud af hoffets regnskaber.
Bjarke Moe, ph.d. og seniorredaktør ved Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, fortæller om Christian 4.s eminente vicekapelmester Mogens Pedersøn.
Nyudgivelsen af Pratum Spirituale sker i serien Monuments of Danish Musical History fra Edition·S.
I podcasten hører vi to af salmerne fra Pratum med vokalensemblet Musica Ficta.

Ovenfor ses titelbladet til ‘Pratum Spirituale’ (sopranstemmen) og nedenfor et opslag i tenorstemmebogen – værket udkom i 1620 i fem separate bind, et for hver af de fem sangstemmer.