PORTRÆT #66: CORONA PÅ KRUKKE – VOR TIDS HISTORIEMALERI

26. juni slår vi dørene op for en ny oplevelse af 3. sal med den moderne samling på Frederiksborg. En del værker er kommet ned og hvile i ro og mørke på magasinerne, en del værker er kommet op fra magasinerne – og seks værker er nyindkøbte til vores samling. Blandt dem Niels Pugholms Coronakrukker (2020-22).
Med sine Coronakrukker har Niels Pugholm skabt en slags moderne historiemaleri. På de fire krukker, Frederiksborg har erhvervet til samlingen, ser vi fire scener, som vi alle husker, fra da pandemien ramte.
De utallige pressemøder. Næsepodning. Vaccinen, da den endelig kom. Og en sengeliggende, syg pige – et motiv, der var populært i nordisk kunst omkring 1880-1900 hos bl.a. Edvard Munch og Michael Ancher.
Niels Pugholm har i mange forskellige medier og materialer undersøgt fortællingen som fænomen. Netop derfor er han i familie med de andre historiefortællere her på Frederiksborg: fra Peter Carlsen til Laurits Tuxen og Otto Bache.

Øverst de fire coronakrukker samlet, fotograferet under vores interview. Derefter krukkerne enkeltvis. Kom og se dem udstillet på den nye 3. sal.