PORTRÆT #44: TRONSKIFTET – SVEND DRÆBER KNUD, MEN VALDEMAR VINDER

Ikke siden 1146 er en dansk monark abdiceret. Det er altså første gang i næsten 900 år.
Dengang var det Erik Lam, der trådte tilbage fra tronen. Også han mærkede at tiden var kommet. Erik Lam abdicerede i sommeren 1146 på grund af “legemlig svaghed” og trak sig tilbage som munk i Odense. Han døde allerede i slutningen af august. Og arvefølgen var IKKE sikret.
Riget blev kastet ud i 11 års borgerkrig og arvefølgekrig.
I anledning af Tronskiftet ser vi i denne uge på hvad der skete, sidste gang monarken abdicerede her i Danmark.
Som vi hørte i sidste uge, vandt Christian 3. først magten efter en voldsom borgerkrig, da hans far døde i 1533. Og mindst lige så brutalt gik det til, da arvefølgekrigen brød ud i 1146 og Danmark først i 1157 blev samlet under den nye konge, Valdemar den Store.

”Borgerkrigens barn” er undertitlen på Lars Kjærs store biografi om Valdemar den Store. Dybt mærket af krig og magtkamp både i Danmark og i Kyiv og Novgorod, hvor han voksede op.
Denne episode er et redigeret genhør med historien om vores brutale og store middelalderkonge, som sammen med sin plejebror Absalon og hans historieskriver Saxo fik sat så afgørende aftryk på Danmarkshistorien.
Medvirkende: Lars Kjær, lektor i middelalderhistorie på Northeastern University i London.

Vores store samling af grafik rummer blandt andet disse eksempler på, hvordan man i 1800-tallet forestillede sig Blodgildet i Roskilde 9. august 1157, hvor Knud blev dræbt, samt Svends flugt fra slagmarken på Grathe Hede 23. oktober samme år, som endte med, at Valdemar vandt kongemagten i Danmark.
Bemærk på billedet af Blodgildet, hvordan kong Svend står og lægger skumle planer med sin rådgiver, mens væbnede krigere står klar i baggrunden. Knud klamrer sig ængsteligt til Valdemar. Om et øjeblik er Knud dræbt og Valdemar har taget flugten.