Slotshaverne

Besøg Slotshaverne

Frederiksborg Slot blev fuldendt ved at anlægge haver omkring det store bygningskompleks. Christian 4. havde sin egen have, men i 1720 blev J. Krieger bedt om at anlægge en ny slotshave. Man rev lystslottet Sparepenge ned og anlagde en smuk barokhave, der typisk for tiden skulle være symmetrisk opbygget med snorlige hække.

Barokhaven forfaldt fra slutningen af 1700-tallet og blev først genskabt i 1990erne. De laveste plateauer i haven indeholder de kongelige monogrammer for Frederik 4., Frederik 5., Christian 6. og Margrethe 2. udformet i tætklippede hække omgivet af kegleformede buksbom. Det er de fire monarker, som anlægget har eksisteret under – fra Frederik 4.s anlæggelse af haven til genskabelsen i Dronning Margrethes tid.

Barokhaven er ikke slottets eneste haveanlæg. Til venstre for Barokhaven ligger den romantiske engelskinspirerede have, hvor også det lille lystslot Badstueslottet befinder sig. Med sine små søer og buskadser er den romantiske have skabt til at formidle stemninger og fremvise naturens skønhed. Som modsætning hertil viser barokhaven med sine lige linjer og skarpe kanter den skønhed, der ligger i menneskets kontrol over naturen.

Åbningstider: Barokhaven er åben hele året fra kl. 09.00 til solnedgang, dog senest kl. 21.00. Den øvrige slotshave er altid åben.