Indlæser Begivenheder

Danmarks første astronautportræt

05/05 2024 - 16/09 2024
Køb billet

Nyt portræt af Andreas Mogensen.

Danmarks folkekære astronaut, Andreas Mogensen – rumfarer, kommandør og bosat på den internationale rumstation ISS gennem næsten 200 dage – er under opholdet i rummet blevet portrætteret til Det Nationale Portrætgalleri på Frederiksborg ∙ Nationalhistorisk Museum. Den danske kunstner Maria Wandel har udført portrættet, der afsløres på Frederiksborg d. 4. maj 2024.

Efter afsløringen kan portrættet opleves i museets afdeling for moderne kunst, hvor man kan få indblik i Wandels proces og høre mere om værket.

I udstillingen indbyder vi børn og voksne til at skitsere deres bud på et astronautportræt af Andreas Mogensen ud fra de tv-programmer og SoMe-opslag, vi har set om og fra Mogensens rumrejse.

 

På Frederiksborg kommer Andreas Mogensen i portrætmæssigt selskab med videnskabsfolk som Tycho Brahe, Ole Rømer og H.C. Ørsted; alle rollemodeller med banebrydende opdagelser, der har flyttet grænser for menneskeheden – præcis som Andreas Mogensen har gjort under opholdet på ISS.

Andreas Mogensen udtalte umiddelbart inden portrætteringen begyndte, at det at skulle indgå i den historiske portrætsamling kan røre selv en astronaut på vej ud i rummet: “Med så store personer der er blevet portrætteret før mig, så jeg er beæret over at blive udvalgt. Det bliver spændende at få lavet et portræt mens jeg er i rummet og jeg ser frem til at se værket når jeg vender tilbage til Jorden efter min mission.”

Direktør Ulla Tofte: “Som Danmarks Nationale Portrætgalleri skal vi både beskæftige os med de danskere, der virkelig flytter grænser – men også med de kunstnere, der gør det. For når portrætmaleren Maria Wandel maler Andreas på den Internationale Rumstation, bliver det et brud med den amerikanske måde at skildre astronauter, hvor de efter endt mission står med hjelmen under armen og et stort smil,” forklarer Ulla Tofte. “Danmark er blevet en rumnation, og jeg er utrolig stolt af, at vi kan skrive historie, når et menneske for første gang er blevet malet, mens han befandt sig i rummet.” 

 

Hvor: Udstillingen er placeret i afdelingen for kunst fra det 20. og 21. århundrede. Kongefløjen, 3. sal.