Indlæser Begivenheder
Andreas Mogensen. Foto: Jonathan Damslund.
Særudstillinger

Danmarks første astronautportræt

05/05 2024 - 04/01 2025
Køb billet
Særudstillinger 3 / 5

Spektakulært, eksperimenterende og malet på glas. Nyt portræt af Andreas Mogensen.

Den folkekære astronaut, Andreas Mogensen – rumfarer, kommandør og bosat på den internationale rumstation ISS gennem næsten 200 dage – er under opholdet i rummet blevet portrætteret til Det Nationale Portrætgalleri på Frederiksborg ∙ Nationalhistorisk Museum. Den danske kunstner Maria Wandel har udført portrættet, der blev afsløret på Frederiksborg lørdag d. 4. maj 2024.

Vægtløs svævende i universet

Danmarks første astronautportræt er malet på glas og viser Andreas Mogensen – måske – bærende på universets hemmelighed. Kunstner Maria Wandel har brudt med alle traditioner for malede astronautportrætter: Væk er det klassiske amerikanske astronautportræt, hvor astronauten efter hjemkomsten portrætteres i fuld rumdragt, bredt smilende med hjelmen i skødet. Wandel har skabt et eksperimenterende og spektakulært astronautportræt af Andreas Mogensen omgivet af en abstrakt fortolkning af universet.

 

Ved at anvende glas som lærred har Maria Wandel indkapslet Andreas Mogensen i det rum, Cupola, som Mogensen ses siddende, vægtløst svævende i, mens han roligt og let smilende møder beskuerens blik. Glasset kan tolkes som den membran, der adskiller astronauten og det uendelige univers. Bag glasset ligger universet. I Wandels fortolkning er universet et abstrakt farverigt rum. I hænderne holder Andreas Mogensen en boks med et uendeligt perspektiv og en cirkel i bladguld. Er det mon universets hemmelighed? Kunstneren lader det være op til os at forestille os, hvad Mogensen holder i hænderne.


Astronautportrættet kan opleves i museets afdeling for kunst fra det 20. og 21. århundrede. Se også billeder fra Wandels proces og hør kunstneren fortælle om værket.

Video: European Space Agency

Niels Bohrs Nobelprismedalje

Andreas Mogensen medbragte forskellige kulturgenstande på Huginn-missionen. Fx Niels Bohrs Nobelprismedalje fra 1922. Bohr modtog nobelprisen i fysik for sit arbejde indenfor atomteorien. Andreas Mogensen fremviste Nobelprismedaljen på et inflight call med modtagerne af 2023-Nobelpriserne i fysik og kemi. Nu er den tilbage på Frederiksborg, hvor den kan ses sammen med astronautportrættet.

Tegn rumraketter og astronautportrætter

Vi har alle en forestilling om rummet og universet. Og langt de fleste har set billeder af Andreas Mogensen i fuldt astronautudstyr eller svævende vægtløs rundt på ISS. I udstillingen indbyder vi børn, og voksne hvis de har lyst, til at skitsere deres bud på et astronautportræt af Andreas Mogensen. Måske svæver han i Cupola. Måske sidder han i rumraketten, eller måske sidder han under en stjernehimmel.

Andreas Mogensen besøgte Frederiksborg

Andreas Mogensen afslørede selv – sammen med Kulturminister Jakob Engels-Schmidt – astronautportrættet. Og efter portrætafsløringen var en oplagt Mogensen gæst i ‘Talk med Tore Leifer’ i Riddersalen sammen med Frederiksborgs samlings- og udstillingschef, Mette Houlberg Rung. Her fortalte Andreas Mogensen om praktikaliteter i rummet, og hvor mange gange på et almindeligt døgn, det bliver “nat” på ISS. Svarene kan du høre i museets podcast. Arrangementet blev nemlig optaget til podcasten PORTRÆT, som du finder lige her (fra fredag d. 10. maj), eller der, hvor du normalt hører podcast.

Du kan se billeder fra portrætafsløringen og arrangementet med 250 gæster i Riddersalen i galleriet her.

Videnskabsportrætter på Frederiksborg

Portrætgalleriet på Frederiksborg indeholder en lang række portrætter af danske videnskabsfolk, der har flyttet grænser for menneskeheden. Blandt videnskabsmænd indenfor naturfag har vi portrætter af: Tycho Brahe, Niels Steensen, H.C. Ørsted, P.O. Brøndsted, Niels Bohr, Aage Bohr og Ben Mottelson, Georg Zoëga og Ole Rømer. Alle rollemodeller med banebrydende opdagelser, der har flyttet grænser for menneskeheden – præcis som Andreas Mogensen har gjort under opholdet på ISS. I øjeblikket flytter vi lidt rundt, men vi inviterer dig til at opleve følgende portrætter i samlingen i øjeblikket:

  • Niels Bohr. Buste. Hvor: 3. sal, stue 75
  • Johannes Fibiger. Buste. 3. sal, stue 76
  • H.V. Brøndsted. Buste. 3. sal, stue 76
  • Bengt Strömgren (astronom). Buste. Hvor: 3. sal, stue 80
  • Åge Bohr og Ben Mottelson. Maleri. 3. sal, stue 80
  • H.C. Ørsted. Maleri. Hvor: 2. sal, stue 55
  • Niels “Steno” Steensen. Maleri. 2. sal, stue 36

Brug appen Smartify til at få information om de malede portrætter i samlingen. Fx hvem der har malet dem og hvornår.

God fornøjelse!