Indlæser Begivenheder
Særudstillinger

Særudstilling: Danner af Danmark

01/05 2025 - 16/11 2025
Køb billet
Særudstillinger 1 / 6

Ny stor særudstilling sætter fokus på Grevinde Danner og eftertidens fortolkning af hende.

Danner af Danmark er den første store udstilling om Grevinde Danner – en kvinde, der udfordrede sin samtid og satte sig markante spor i eftertiden. Udstillingen handler om, hvem Grevinde Danner var, men også om, hvordan hun er blevet brugt og tolket af eftertiden. Louise Rasmussen – Grevinde Danner – var sin tids største mønsterbryder. I dag står hun som symbol på social mobilitet, kvindefrigørelse og kamp mod uretfærdighed. Danners historie er vævet tæt sammen med udviklingen af det moderne Danmark.

Særlige genstande fra Grevinde Danners liv og efterliv

Gennem et væld af genstande, kunstværker og arkivmaterialer udfolder Danner af Danmark blikket på Danner. Blandt genstandene er fx fire markante Jais Nielsen-værker, der er samlet for første gang, et notat fra Grevinde Danner til eftertiden og et maleri, der dukkede op i forbindelse med en efterlysning i efteråret 2024.

Udstillingen indbyder også til at lære grevinde Danner at kende gennem hendes personlige genstande, takket være et tæt samarbejde med Kong Frederik den Syvendes Stiftelse, Jægerspris Slot. Se blandt andet Louise Rasmussens fødselsattest fra 1815, et billede af hendes hemmelige søn, og hendes omfattende samling af smædeskrifter, der dokumenterer samtidens diskussion om grevinde Danners ægteskab med Frederik 7.

Kirsten Justesens Monument for grevinde Danner fra 2024 er med på udstillingen ved en omfattende præsentation af det kunstneriske forarbejde.

H.M. Dronning Mary medvirker i udstillingsfilm

Hendes Majestæt Dronningen medvirker i en udstillingsfilm, hvor Dronningen folder Grevinde Danners livshistorie ud gennem en række af Grevindens personlige og historiske genstande. I filmen, der vises i udstillingen, fortæller Dronningen blandt andet om Grevinde Danners fødselsattest, som er det første håndgribelige tegn på Grevindens fattige ophav – og om hvordan Grevinden sidst i livet giver sin formue tilbage til den almue, hun selv var rundet af. Dronningen fortæller også om Grevindens religiøse tro og om de smædeskrifter, der dokumenterer Grevinde Danners rolle som en sammensat historisk figur, der delte vandene i sin samtid, og hvis eftermæle stadig er til diskussion den dag i dag.

Danner og Frederiksborg

Der er et helt særligt bånd mellem Danner og Frederiksborg. Hun blev gift med Frederik 7. i Frederiksborg Slotskirke. Parret boede og befandt sig på slottet, da det brændte i 1859. Udenfor Frederiksborg findes tydelige tegn på kongeparrets tilstedeværelse: På Fantasiens Ø ses ruinen af et romantisk, gotiskinspireret lysthus. På Torvet i Hillerød står en statue af Frederik 7., der også genindrettede Badstueslottet i slotsparkens landskabshave. Ligeledes i slotshaven ses på Louises Ø en norskinspireret hytte, som Frederik 7. lod opføre til sin hustru.

Velkommen i udstillingen om Grevinde Danner set gennem de seneste 175 år: som skandale, som helgen, som figur for både arbejderbevægelsen, kvindefrigørelsen og kulturradikalismen.

Danner af Danmark vises i Prinsessefløjen på Frederiksborg.

Arrangementer

Vi afholder løbende omvisningsformen Udforsk og Talk med Tore Leifer. Se om der er arrangementer relateret til Danner af Danmark under Arrangementer.

Book en omvisning i udstillingen

Skab en unik oplevelse for din familie, kollegaer eller lokale forening i særudstillingen. Book en omvisning her.

Kuratering

Museumsinspektør Bente Vinge Pedersen i samarbejde med samlings- og udstillingschef Mette Houlberg Rung, Frederiksborg. Forskningschef Lone Kølle Martinsen har ledet forskningen bag udstillingen.

Publikation

I forlængelse af udstillingsåbningen udkommer en forskningsbaseret publikation Danner af Danmark. Frihed, fremtid og folkestyre på Gads Forlag d. 5. juni. Bag bogen står forskningschef på Frederiksborg Lone Kølle Martinsen, Mette Houlberg Rung samt en række af Danmarks mest fremtrædende historikere og kunsthistorikere.

 

Podcast

PORTRÆT med Tore Leifer handler fredag d. 2. maj handler om Danner af Danmark. Medvirkende: Mette Houlberg Rung, Bente Vinge Pedersen og Lone Kølle Martinsen.