Indlæser Begivenheder
Foto: Anders Sune Berg
Særudstillinger

Guder Genskabt

09/02 2024 - 03/07 2028
Køb billet
Særudstillinger 3 / 4

Særudstilling om antikken på Frederiksborg.

Skulpturerne på Frederiksborg Slots facade og arbejdet med at genhugge dem bliver til en særudstilling.

Ved ankomsten til Frederiksborg Slot passerer man en række figurer fra græsk-romersk mytologi: I ydre slotsgård står det store Neptun-springvand, på muren over voldgraven står de antikke guder i nicher, og i den inderste gård, lige over indgangen til museet, står nitten stenguder i tre overdådigt dekorerede rækker – det såkaldte Marmorgalleri.

Siden 2017 har Slots- og Kulturstyrelsen arbejdet med at genskabe hvordan figurerne så ud på Christian 4.s tid. De færdige skulpturer forventes opsat på museets facade i 2028. Den første færdige ny-huggede skulptur forestiller Saturn, der fortærer et af sine børn. I udstillingen præsenteres skulpturen for første gang for offentligheden.

I anledning af den omfattende restaurering formidler særudstillingen Marmorgalleriets tilblivelse, historie og skulpturernes restaureringer op gennem århundrederne. Se de oprindelige skulpturer fra 1600-tallet side om side med nogle af de tidligere restaureringer, og bliv klogere på hvordan en skulptur bliver til. Udstillingen fortæller nemlig også, hvordan nutidens billedhuggere har arbejdet med genskabelsen af de oprindelige figurer.

 

Christian 4. lod Marmorgalleriet – det imponerende skulpturensemble – opstille i 1600-tallets begyndelse, en periode hvor antikken var højeste mode i Europa. Skulpturerne blev hugget hos tidens mest berømte nederlandske billedhugger Hendrick de Keyser (1565-1621). Christian 4. ønskede med Marmorgalleriet at indskrive sig selv og Frederiksborg Slot i en større europæisk antik-dyrkende kultur og knytte an til den magt og evighed, som antikkens guder repræsenterede.

Udstillingen foldes ud over slottets stueplan og Christian 4.s gamle vinkælder, der til anledningen indrettes til udstillingslokale.

Bemærk:  På grund af slottets stejle vindeltrapper ned til kælderen er særudstillingen Guder Genskabt desværre ikke egnet for gangbesværede og/eller kørestolsbrugere. Det beklager vi. Der er adgang til udstillingens introduktionsrum i tårnværelset i stueetagen via Rosen/spisesalen. 

Lyt til podcasten PORTRÆT med Tore Leifer. Museumsinspektør og kurator Lejla Mrgan medvirker i den første af to podcast om udstillingen.