Indlæser Begivenheder
Særudstillinger

Nye øjne på det 20. og 21. århundrede

Køb billet
Særudstillinger 2 / 5

Justering af samlingen med kunst fra det 20. og 21. århundrede.

Frederiksborg ∙ Nationalhistorisk Museum præsenterer fra d. 26. juni en nyjusteret afdeling for kunst fra det 20. og 21. århundrede. Med justeringen giver udstillingen på 3. sal et mere dynamisk og nuanceret indblik i de nyere Danmarkshistorier. 71 værker, hvoraf størstedelen aldrig har været udstillet, er hentet på museets magasiner. Seks værker er helt nye i samlingen og erhvervet frem mod justeringen.

I alt er omkring halvdelen af de udstillede værker udskiftet or at præsentere et mere mangfoldigt billede af Danmarkshistorien. Fokus er lagt på at øge repræsentationen af kvindelige kunstnere og portrætter, hvilket har ført til en stigning fra 14% til 40% portrætterede kvinder. Blandt de udstillede værker finder man bemærkelsesværdige portrætter – fx portrættet sf Bertha Wegmann udført af Bertha Dorph, værker af P.S. Krøyer, herunder hans ikoniske selvportræt og værker som “Industriens mænd” og “Georg Brandes”.

Nytilføjelserne inkluderer to små, men kraftfulde portrætter af den danske kunstner Lili Elbe, malet af hendes partner Gerda Wegener. Lili Elbe var den første transkvinde, der gennemgik en kønskorrigerende operation. Andre nye værker tæller et selvportræt af Wilhelm Freddie fra 1960. Surrealisten Wilhelm Freddie havde stor indflydelse på ændringer i pornografilovgivningen.

Fire unikke, nyerhvervede Covidkrukker udført af Niels Pugholm reflekterer de seneste års Danmarks- og verdenshistorie. Med krukkerne har Pugholm skabt en slags moderne historiemaleri med de scener, vi alle husker, fra da pandemien ramte: Utallige pressemøder. Næsepodning. Vaccinen, da den endelig kom. Og en sengeliggende, syg pige – et motiv, der var populært i nordisk kunst omkring 1880-1900 hos bl.a. Edvard Munch og Michael Ancher.

Niels Pugholm har i mange forskellige medier og materialer undersøgt fortællingen som fænomen. Netop derfor er han i familie med de andre historiefortællere på Frederiksborg: Fra Peter Carlsen til Laurits Tuxen og Otto Bache.

Udstillingen viser også et fascinerende portræt af en udslidt, men festklædt Herman Bang, samt et levende portræt af forfatteren Henri Nathansen af Valdemar Andersen. Derudover kan besøgende opleve en række fotografier, tegninger og grafik, herunder et portræt af forfatteren Inger Christensen.

Afdelingen med kunst fra det 20. og 21. århundrede sted findes på 3. sal i Kongefløjen.