Indlæser Begivenheder
Sæsonaktivitet

Sommer på Frederiksborg

28/06 2024 - 11/08 2024
Sæsonaktivitet 2 / 1

Det skal du opleve!

Besøger du Frederiksborg fra juni til september, skal du sætte ekstra god tid af til dit besøg.

Særudstillinger

I prinsessefløjen viser vi særudstillingen Elsket og Udskældt, der har fået seks stjerner i Berlingske, Kristeligt Dagblad og Kulturinformation. Portrætmesteren C.A. Jensen malede fortryllende portrætter og viser dansk kunsthistorie gennem portrætter af fx Bertel Thorvaldsen, H.C. Andersen, kunstneren selv og hans hustru.

Allerede ved ankomsten i indre slotsgård skal du kigge op på Kongefløjens facade. Indenfor viser den store særudstilling, Guder genskabt, Christian 4.s gudegalleri på Frederiksborg og processen med at genskabe de 19 guder til facaden. Mød mægtige Saturn, der æder sine børn og se Venus’ forvandling gennem fire hundrede år. I særudstillingen er der skulpturværksted for børn OG voksne i skolernes sommerferie.

Hvor? Udstillingen er placeret i Lapidariet og den tidligere mønt- og vinkælder.

Skagensmalere og Corona-krukker: 3. sal

I den nyindrettede afdeling for kunst fra det 20. og 21. århundrede finder man Skagensmalere og store værker fra tiden omkring år 1900. Krøyers selvportræt, Krøyers Industriens mænd, et portræt af Anna Ancher udført af Michael Ancher og ikke mindst det monumentale Skagensmalerportræt Kunstdommere. Blandt nyerhvervelser er et yndigt portræt af Lily Elbe, verdens første kønsskifteopererede kvinde, malet af Gerda Wegner og fire fantastiske såkaldte Covid-krukker.

På 3. sal hænger også Danmarks første astronautportræt – et portræt af Andreas Mogensen malet på glas, imens han var i rummet.

Samlingen: Danmarks Nationale Portrætgalleri 

Frederiksborg ∙ Nationalhistorisk Museum rummer Danmarks største portrætsamling. Fra Christian 1. til Frederik 10. sætter vi ansigter på dem, der har sat et særligt præg på Danmarks historie. Politikere, forfattere og videnskabsfolk. Museets stuer fungerer som små tidslommer, hvor tidens gang fornemmes gennem møbler, vaser, portrætter og historiemalerier. Fra ’De sammensvorne’ der ridder fra mordet på Erik Klipping i Finderup lade, adelsparret Birgitte Gøye og Herluf Trolle over søslag og Jens Juel-portrætter til Helle Thorning-Smidt og Dronning Mary.

Husk at tage en pause undervejs til at tage det hele ind.

 

Pragtrum

Der er stuer, sale og lofter nok til mange besøg på Frederiksborg. Her er de ting, du absolut ikke må gå glip af på dit første besøg:

  • Frederiksborg Slotskirke, hvor de enevældige konger blev salvet. Der er adgang til kirkens pragtfulde gallerigang fra Nationalhistorisk Museum. Slotskirken er de Kongelige Danske Ridderordeners Kapel, og her findes våbenskjolde fra Storekorsriddere af Dannebrogordenen og Elefantordenen. Se Kronprins Christians nye våbenskjold bag verdens ældste orgel i funktion: Compenius-Orglet. Kirken fungerer som almindelig sognekirke og lukker under kirkelige handlinger. Se kirkens program og tag med til Gudstjeneste.
  • Løngangen og Audienssalen! Her modtog de enevældige konger borgere i audiens. Løngangen er et af de mest fotograferede steder på museet, så hav kameraet klar.
  • Genskabt efter branden i 1859. Dansesal på Christian 4.s tid. Sæt ekstra god tid af til at se portrætter af den glücksborgske kongeslægt og til at beskue den ufattelige detaljerigdom i salens rigt udskårne lofter.
  • Lofter! Husk at se op uanset, hvor du befinder dig på Frederiksborg. Slottets lofter er en underfundig symbolverden. I stue 30 har vi placeret et spejl, så myten om Gefion, der pløjer Sjælland ud af Sverige, kan udforskes uden at knække nakken.

Se udvalget af audioguider i appen Smartify. Vælg en guidet tur eller gå frem stue for stue. Brug appen til at scanne værkerne i samlingen for mere information.

Slotshaverne

Frederiksborg Slot er omgivet af slotshaverne ’Barokhaven’ og den engelskinspirerede, romantiske ’Landskabshave’, hvor det lille Badstueslot (datidens spa) ligger omkranset af to søer. Fra museets 3. sal er der en fremragende udsigt over haveanlægget og god mulighed for at tage billeder (vi anbefaler karnappen i stue 76). Du skal dog ikke nøjes med at nyde synet fra oven! Sæt tid af til at dufte til Barokhavens blomster, lytte til brusende springvand og tage et hvil undervejs. Har du børn med, skal I op i labyrinterne på 1. og 2. plateau. Bagerst – længst væk fra Frederiksborg Slot ligger endnu et par søer.

I en af søerne i den romantiske have ligger Louises Ø med en norskinspireret hytte, som Frederik 7. lod opføre til Grevinde Danner. Nyd medbragt mad på en halvø eller følg kanalerne tilbage til den tidligere vognport, hvor museets nye restaurant, Rabarbergaarden, ligger.

 

Den lille færge

’Den lille færge’ M/S Frederiksborg sejler på Slotssøen hele sommeren. Herfra ses Frederiksborg Slot fra søsiden. Færgen sejler helt tæt på staldlængerne og tårnene fra Frederiks 2.s tid og passerer forbi Kancellibygningens have, der kun kan ses fra Slotssøen. Der er mulighed for at stige af og på ved Rosenhaven ved den lokale legeplads, på Torvet og ved Barokhaven. Springer man af undervejs, kan man springe på senere og fuldføre turen rundt. En sejltur tager ca. 25 minutter. Færgen sejler hver halve time.