Danner af Danmark (udskoling)

Book forløb
Fag: Historie
Målgruppe: Udskoling
Varighed:1,5 time
Færdigheds- og vidensmål:Historiebrug og kildearbejde

Omsatte læringsmål:
- Eleverne opnår viden om brugen af Grevinde Danners fortællinger i et samtids- og fremtidsrettet perspektiv
- Eleverne kan redegøre for, hvordan Grevinde Danners kamp for retfærdighed senere bruges i argumentationen for kvindebevægelsens kamp for kvindefrigørelse
- Eleverne kan redegøre for sammenhænge mellem fortidens fortolkninger af Grevinde Danner og nutidens forståelse af hendes liv. Desuden vil eleverne kunne reflektere over, hvordan fortællinger om Danner vil kunne bruges i fremtiden
- Eleven opnår viden om fagbegreberne historiebrug og historiebevidsthed
Kanonpunkter: Kvinders valgret
Forløb 1 / 8

Forløb for udskoling. Forløbet kan bookes i perioden 12. maj til 16. november 2025.

I forbindelse med særudstillingen Danner af Danmark tilbyder Frederiksborg undervisning i udstillingen for elever i 7. til 10. klasse. Undervisningen foregår på Frederiksborg – et af de slotte, hvor Danner selv boede, og hvor hun blev gift med Danmarks konge, Frederik 7.

 

Hvem var Grevinde Danner? Og hvordan bruger vi historien om Danner i dag?

Historien om Grevinde Danner bliver nærværende, når eleverne undersøger og stiller spørgsmål om historien til et udvalg af kunst og genstande: Hvordan kunne Danner gå fra at være forhadt i sin samtid til at være et symbol på frigørelse i dag?

Formålet med undervisningen er at styrke elevernes erfaring med historiebrug, give dem viden om Grevinde Danner og dermed løfte deres historiske bevidsthed.  De vil stifte bekendtskab med Grevinde Danners turbulente liv i 1800-tallet, hendes rolle i forhold til kvindebevægelsen i 1900-tallet og få perspektiver på, hvordan hun bruges i samtidens Danmark. Undervisningsforløbet tager udgangspunkt i Grevinde Danner på tværs af tid, og gennem hende ser vi, hvordan det danske samfund ændres, udvikles og nye værdier kommer til.

Eleverne skal bl.a. arbejde i grupper med rolle- og dilemmaspil. Undervejs analyserer eleverne historiske kilder som f.eks. satirisk materiale og kunstværker. Eleverne engageres i diskussioner og vil undervejs skulle dele fortolkninger af Danner med hinanden.

Gennem forskellige tiders fortolkninger af Danner får eleverne redskaber til at opdage, hvordan historie og fortid giver mulighed for at forstå bevægelser og strømninger i nutiden, og hvordan det kan inspirere til nye tanker og perspektiver på fremtiden.

 

Før-under-efter

Der tilrettelægges et før- og eftermateriale til undervisningsforløbet.

Før-arbejdet giver eleverne mulighed for at stifte bekendtskab med historiebrug og historiebevidsthed inden undervisningen på museet. Efterarbejdet lægger op til en diskussionsøvelse af Kirsten Justesens monument af Danner, som blev afsløret i november 2024 og kan opleves i København.

 

Forløbet kan bookes i perioden 12. maj til 16. november 2025.

500 kr. pr. forløb.
Forløbet er gratis for udskolingsklasser i Hillerød Kommune som led i Åben skole.