Christian 4. Malet af Pieter Isaacsz

Om museet

Køb billet

Det Nationalhistoriske Museum har haft til huse på Frederiksborg Slot siden 1878. Museet blev oprettet på initiativ af Carlsbergs grundlægger, brygger J. C. Jacobsen, og drives i dag som en selvstændig afdeling af Carlsbergfondet.

Frederiksborg fortæller 500 års danmarkshistorie gennem en rig samling af portrætter, historiemalerier, møbler og kunstindustri, og fortællingerne understøttes af slottets smukke historiske omgivelser. På museet stifter man bekendtskab med personer og begivenheder, der har været med til at forme landets historie fra middelalderen til det 21. århundrede.

Museets fine periodeinteriører og slottets imponerende pragtrum giver et sansemættet indtryk af skiftende stilarter og perioder, samt tidligere tiders omgangsformer. Museets portrætsamling udgør landets største og betydeligste, og samlingen af malerier, buster, tegninger og fotografier suppleres løbende med nye værker.

Med skiftende særudstillinger, faste søndagsomvisninger og sæsonaktiviteter for børn holder museet dialogen med fortiden i gang og sætter perspektiv på danmarkshistorien og portrætkunsten.

Frederiksborg byder velkommen hver dag, året rundt!

Museets historie

I 1859 blev store dele af Frederiksborg Slot ødelagt af en voldsom brand. Efterfølgende besluttede den kongelige familie, at de ikke længere ville benytte slottet som bolig, og det satte gang i debatten om, hvad bygningerne i stedet skulle bruges til.

Carlsbergs grundlægger, brygger J. C. Jacobsen, foreslog, at der blev etableret et nationalhistorisk museum på Frederiksborg Slot. Han tilbød at betale for genopbygningen og for museets videre udgifter. Nationalhistorisk Museum har haft til huse på Frederiksborg Slot siden 1878 og drives i dag som en selvstændig afdeling af Carlsbergfondet.

 

Det skete i 2021 – Udstillinger

2021 bød på et væld af aktiviteter og særudstillinger på Det Nationalhistoriske Museum på Frederiksborg. Nogle særudstillinger åbnede tilbage i 2020 men blev på grund af den lange nedlukning og Covid-19-pandemien taget med ind i 2021 for at give flere gæster mulighed for at besøge dem. Fra maj til november 2021 åbnede museet syv særudstillinger, hvoraf de fire stadig kan opleves. Den sidste af årets store aktiviteter finder sted d. 18. december, når koret Tritonus i Frederiksborg Slotskirke optræder med klassikkere fra DR’s julekalendere gennem tiden.

I det følgende ser vi med billeder, virtuelle udstillinger, interviews og udstillingsbeskrivelser tilbage på årets udstillinger, og dem der fortsat kan opleves.

 

Genforeningen 1920 – 08.02.2020-08.08.2021

Et tilbageblik på begivenhederne omkring Genforeningen.

Versailles-freden efter Første Verdenskrig åbnede for den afstemning, der førte til den nuværende grænse mellem Danmark og Tyskland. I museets fotogalleri vistes historiske billeder, der dokumenterede forløbet efter Første Verdenskrigs afslutning indtil de festlige begivenheder i sommeren 1920, da Kong Christian X og sønderjyderne fejrede den gamle landsdels tilbagevenden til Danmark. I udstillingen kunne også opleves originale filmklip, en af Christian X’s uniformer og andre genstande.

 

 

Dronningens Ansigter – 17.06.2021-24.10.2021

I anledning af H.M. Dronningens 80-års fødselsdag skabte Det Nationalhistoriske Museum en udstilling, der portrætterede Dronning Margrethe II’s liv, virke og særlige interesser. Udstillingen åbnede i. juni 2020, men på grund af Covid-19 blev den forlænget, så besøgende kunne opleve udstillingen helt frem til d. 24. oktober 2021.

Udstillingen tog udgangspunkt i Dronningens slægtsmæssige baggrund og opvækst, der fra grundlovsændringen i 1953 også omfattede forberedelse til rollen som regent og statsoverhoved. Dernæst illustreredes Dronningens regeringstid og Majestætens funktion som samlingspunkt i rigsfællesskabet. Et særligt afsnit behandlede Dronningens skabende virke inden for billed-, tekstil- og scenekunst.

I udstillingen kunne man se en lang række af de portrætter af Dronningen, der er udført gennem otte årtier, herunder også et helt nyt, som blev skabt til museet i anledning af fødselsdagen. Portrætterne suppleredes af film, dragter og andre genstande, og det hele kunne opleves i slottets riddersal.

Se eller gense udstillingen virtuelt her.

Foto: I forbindelse med udstillingsåbningen afslørede H.M. Dronning Margrethe II det nye portræt udført af Niels Strøbek. Fotograf: Mew.

 

Corona lukker Danmark – Statsministeriet indefra – 10.10.2020-09.05.2021

Mens historien stadig udpillede sig kunne besøgende, i udstillingen med den prisvindende Politiken-fotograf Mads Nissens fotoserie om Statsministeriet indefra, se en række fotografier af de skelsættende øjeblikke i marts 2020, der har skrevet sig ind i danmarkshistorien.

Fotograf Mads Nissen fulgte statsminister Mette Frederiksen i de kritiske uger i marts 2020, hvor Corona-virus for alvor ramte Danmark og lukkede landet ned. Bag døre, som ellers er lukkede, indfangede fotografen de skelsættende øjeblikke, hvor statsministeren sammen med andre ministre, politikere, rådgivere og embedsmænd stod over for den største krise i Danmark siden Anden Verdenskrig.

Mads Nissens fotografier gav et intenst og stærkt visuelt indtryk af begivenhederne helt inde i Statsministeriet i de dramatiske dage og uger i foråret 2020. Mads Nissen fangede blandt andet de historiske minutter, hvor Statsministeren til de øvrige partier og befolkningen bekendtgjorde, at Danmark skulle lukkes ned. Ligeledes viste fotoserien unikke indtryk af Statsministeren bag tv-skærmene.

 

Portræt NU! 2021 – 07.05.2021-01.08.2021

Vinderportrætter og en række udvalgte portrætter fra Det Nationalhistoriske Museums nordiske portrætkonkurrence ‘Portræt NU! 2021’.

Kunstnere fra alle de nordiske lande kunne i løbet af 2020 indsende værker, som en international jury vurederede og tildelte priser i forbindelse med udstillingsåbningen d. 6. maj 2021. I udstillingen kunne man efterfølgende få et mangfoldigt indtryk af, hvordan man kan skildre et andet menneske. Konkurrencen Portræt NU! er åben for alle medier, og værkerne var udført med stor variation som malerier, skulpturer, fotografier tillige med installationer og film.

I udstillingen indgik vinderen af Carlsbergfondets Portrætpris, vinderne af 2.-3. priser, en række specialpriser samt værker udvalgt af en international jury. Udstillingens gæster kunne også selv stemme og være med til at afgøre, hvem der skal have årets publikumspris.

Se eller gense udstillingen virtuelt her.

Foto: Vinder af Carlsbergfondets portrætpris 2021: Sidste Brev. Udført af Jon Bøe Paulsen, Norge. Olie på lærred.

 

Det kontrapunktiske portræt – 21.05.2021-16.08.2021

Den danske kunstner Lars Physant har gennem tiden portrætteret adskillige danske og internationale personligheder samt medlemmer af den kongelige familie. I forbindelse med et nyt portræt af H.K.H. Prinsesse Benedikte udført af Physant til Det Nationalhistoriske Museum viste museet en særudstilling med et udvalg af kunstnerens værker samt det nye portræt.

Som Danmarks Nationale Portrætgalleri er det Det Nationalhistoriske Museums fornemste opgave at samle portrætter af danske kvinder og mænd som har spillet en særlig rolle i samfundet. Igennem årtier har Prinsesse Benedikte spillet en væsentlig rolle i forbindelse med løsning af kongehusets opgaver fra det helt formelle som varetagelse af rigsforstanderskabet til varetagelsen af talrige danske og udenlandske protektioner, herunder formandskabet for Pigespejdernes fællesråd og Den Danske Komité til Støtte for Internationale Spejderformål med videre.

Portrætkunsten har altid haft en central plads i Lars Physants virke, der har rødder i naturalismen og realismen. Ligesom i andre af sine værker maler Physant sine portrætter som fragmenterede billeder på reliefstrukturer af træ, som ikke kan indrammes. I udstillingen præsenteredes et rigt og varieret udvalg af Physants portrætter sammen med adskillige forstudier. Derved fik man indblik i hans helt særlige metode og tilgang til det at portrættere et andet menneske.

Foto: Det kontrapunktiske portræt H.K.H. Prinsesse Benedikte til Danmark. Udført af Lars Physant 2021. Akryl på lærreder på reliefstruktur af træ.

 

Fodbold i 5 Dimensioner – 04.06.2021-08.08.2021

Kunst, fodbold og videnskab

Kunstner, tidligere fodboldspiller og videnskabsmand Søren Meibom har med sin helt særlige baggrund skabt en serie mix-media værker med nye og originale bud på fodboldens betydning under titlen Fodbold i 5 dimensioner. I værkerne udforsker han den historiske, den menneskelige/sociale, den strategisk/taktiske og den logisk/videnskabelige dimension bag fodboldspillet. Søren Meibom har spillet på det danske ungdomslandshold i fodbold, siden taget en uddannelse som astrofysiker og forsker, og arbejder i dag som billedkunstner.

Udstillingen åbnede i forbindelse med EM-slutrunden i fodbold, der blandt andet blev afholdt i Danmark, og som optakt til udstillingsåbningen besøgte landstræner for herrelandsholdet i fodbold, Kasper Hjulmand, Frederiksborg, hvor han så de færdige værker for første gang. Klik her for at se og høre de to gamle venners samtale om værkerne og deres fælles passion for fodbold.

 

Portræt NU! for børn 2021 – 11.09.2021-02.01.2022

Vindere og udvalgte værker fra museets portrætkonkurrence for børn.

Parallelt med konkurrencen for voksne kunstnere indbød museet danske børn til at portrættere en, de kender. I udstillingen kan man til og med d. 2. januar 2022 opleve de bedste af de værker, som er udført af talentfulde unge i alderen 10-15 år.

TV-vært Anna Lin var en del af den jury, der udvalgte værkerne i udstillingen. Tag med Anna Lin på besøg i udstillingen her.

Foto: Fuldmåne over Fåborg. Udført af Helena Halberg. Akrylmaling på hårdt papir. Portrættet blev valgt til omslaget på udstillingskataloget.

 

 

 

Leonora Christina 400 år. En stemme fra danmarkshistorien. – 17.09.2021-27.02.2021

I anledning af 400-året for Leonora Christinas fødsel på Frederiksborg fortæller særudstillingen Leonora Christina 400 år. En stemme fra danmarkshistorien frem til d. 27. februar om kongedatterens liv og skæbne.

Med portrætter følger man hende fra den tidlige barndom som Christian IV’s datter, over ægteskabet med rigshofmesteren Corfitz Ulfeldt, deres landsforræderi og hendes efterfølgende fangenskab i Blåtårn. Blandt udstillingens højdepunkter er det originale manuskript til Leonora Christinas selvbiografiske værk Jammers Minde.

 

 

 

 

Dannebrogordenen 350 år. Fra Christian V’s tid til i dag – 15.10.2021-05.04.2021

350 år efter Dannebrogordenens indstiftelse i 1671, af den daværende kong Christian V, fortæller særudstillingen Dannebrogordenen 350 år frem til d. 5. april 2022 ordenens historie. I udstillingen vises de mange forskellige ordenstegn og portrætter af udvalgte riddere sammen med deres skjolde fra ordenens første tid samt ceremoniellet omkring ordenen. Se blandt andet en af de dragter, som Storkorsriddere af Dannebrogordenen tidligere bar ved officielle anledninger. Dragten blev båret ved den sidste danske salving; Christian VIII’s på Frederiksborg i 1840. På grund af reformer i 1800-tallet blev Dannebrogordenen delt op i grader og udbredt til langt flere modtagere. I udstillingen findes eksempler på modtagere af Dannebrogordenens forskellige grader frem til i dag.

Udstillingen berører også de øvrige danske ordener, som har været brugt gennem historien, og man kan blandt andet se Ridderkapellets originale trone fra Christian V’s tid. Tronen er indsat i en scenografi, der viser, hvordan den var stillet op, da den blev brugt af kongen i forbindelse med ridderfester på slottet.

En del af Frederiksborg Slot bruges stadig i forbindelse med det danske ordensvæsen: Hundredvis af heraldiske våbenskjolde pryder Frederiksborg Slotskirke, der er de Kongelige Danske Ridderordeners Kapel. Her får Elefant- og Storkorsriddere af Dannebrog den dag i dag deres skjolde hængt op, og Ridderkapellet og de rigt udsmykkede trappeopgange på Frederiksborg Slot er det første møde med Dannebrogordenen på Det Nationalhistoriske Museum. Udstillingen er placeret i forlængelse af Slotskirken – i Valdemarsalen og runddelen, der leder ud til Christian V’s audienssal.

 

 

 

Gensyn med DR’s julekalendere – 27.11.2021-02.01.2022

Dragter, dukker og rekvisitter fra DR’s julekalendere

Fortryllende dragter, velkendte dukker og rekvisitter fra DR’s populære julekalendere indtager i julen Frederiksborg Slot. Tag på en nostalgisk rejse gennem julekalenderens historie, når museet, i samarbejde med DR, præsenterer særudstillingen Gensyn med DR’s Julekalendere.

I særudstillingen kan man blandt andet opleve elskede karakterer som prinsesse Mia-Majas grønne kjole og hendes far, kongens, tronstol, hermelinskåbe og kronregalier. Ligeledes vises fortryllende kostumer fra eventyrene Theo og den Magiske TalismanDen Anden Verden og Pagten samt rekvisitter fra Bamses Julerejse og Ramajetternes Jul. Der er også et gensyn med Magnus Tagmus og dukkerne fra VinterbyøsterKikkebakkeboligby og Jullerup Færgeby, der blev vist første gang i 70’erne og 80’erne. Fra Absalons Hemmelighed indgår blandt andet skelettet i glaskisten, og fra sidste års populære julekalender, Julefeber, indgår rekvisitter fra scenerne på loftet over Det Kongelige Teater. Årets julekalender på DR 1, Tidsrejsen, er naturligvis også en del af udstillingen blandt andet med rekvisitter fra Sofies farfars værksted.

DR har gennem tiden skabt ikoniske julekalendere, der med deres forskellighed i figurer, kostumer og sceneopsætninger har tryllebundet tv-seerne hvert år i december. Julekalenderne har været et samlingspunkt i familier og blandt danskere i fem årtier, og i udstillingen fortælles julekalenderens historie samtidig med, at man kan opleve de magiske kjoler, dragter og dukker, der har givet, og stadig giver, seerne indblik i historiske perioder såvel som eventyrgenren.

 

Årsberetninger

Hvert år udarbejder Frederiksborg en årsberetning, der giver indblik i museets virksomhed det forgangne år. Her kan man læse om de udstillinger og aktiviteter, der har præget året, samt om museets forskellige arbejdsområder – herunder undervisning, forskning og konservering.

Aarsberetning 2020

Årsberetning 2019

Årsberetning 2018

Årsberetning 2017

Årsberetning 2016

Årsberetning 2015

 

Følg med

Kom tættere på historien!

Tilmeld dig nyheder fra Frederiksborg og vær blandt de første til at høre om nye udstillinger, arrangementer, foredrag og børneaktiviteter.
Dine oplysninger holdes fortrolige og du kan altid afmelde dig igen via afmeldingslinket i nyhedsbrevene.

Oplev vinderportrætter og en række udvalgte portrætter fra Det Nationalhistoriske Museums nordiske portrætkonkurrence ‘Portræt NU! 2021’.