Audienssalen

Rundt på museet

Køb billet

På Frederiksborg kan gæster opleve flere imponerende pragtrum, Nordens største portrætsamling og en lang række historiemalerier, der fortæller om vigtige begivenheder i danmarkshistorien. Turen rundt på museet fører den besøgende gennem en kronologisk fortælling om 500 års danmarkshistorie, en fortælling der føres op til i dag med en udstilling om det 20. og 21. århundrede på 3. sal.

Rosen

Rosen er det første rum man går igennem på turen rundt på museet. Rosen er genskabt som på Christian 4.s tid, hvor det var spisesal. I forlængelse af Rosen finder man et tårnværelse, hvor en introduktionsudstilling skildrer slottets og museets historie. Det er et godt sted at starte sit besøg.

Fra tårnværelset er der adgang til den nederste løngang, hvor der udstilles skulpturer og relieffer fra slottets oprindelige udsmykning og i portrummet ved løngangen kan man opleve arkæologiske fund fra udgravninger på slotsområdet.

500 års danmarkshistorie

I stue 25 på 1. sal starter den kronologiske fortælling om de seneste 500 års danmarkshistorie. Danmarkshistorien fortælles gennem portrætter, historiemalerier, møbler og kunstindustri. Undervejs møder man personer og begivenheder, der har præget landets historie og udvikling fra senmiddelalderen til det 21. århundrede. Man fornemmer tydeligt, hvordan livet har udfoldet sig i de historiske rum.

Slotskirken og Kongens Bedekammer

Christian 4.s smukke og originale renæssancekirke fungerer som De Kongelige Danske Ridderordeners Kapel. Her hænger våbenskjolde for riddere af Elefantordenen og Storkorsriddere af Dannebrogordenen. Nye våbenskjolde kommer jævnligt til.

Fra kirkens øvre plan, gallerietagen, får man et fantastisk udsyn over kirkerummet. I kirkens sydlige ende står det mere end 400 år gamle Compenius-orgel. Hver torsdag året rundt gives en halv times koncert på orglet kl. 13.30.

Kongens Bedekammer led stor skade ved slotsbranden i 1859. Kun altertavlen og bordet blev reddet. Bedekammeret er blevet genskabt, som man mente, det oprindeligt har set ud og det er udsmykket med 23 motiver fra Kristi liv udført af kunstneren Carl Bloch i perioden 1865-1879.

Valdemarsalen

Valdemarsalen rummer en række historiemalerier med scener fra middelalderen, heriblandt Otto Baches berømte maleri “ De sammensvorne rider fra Finderup Lade efter mordet på Erik Klipping 1286” (1882) og Laurits Tuxens maleri ” Arkonas indtagelse af Valdemar den Store og biskop Absalon 1169” (1894).

Audienssalen

Tårnværelset i hjørnet af Valdemarsalen fører til Løngangen og den enestående Audienssal. Audienssalen og Løngangen er indrettet til den enevældige Christian 5. i 1680erne efter fransk og italiensk forbillede og hører til Europas fineste originale barokinteriører.

Audienssalen genåbnede i 2016 efter en gennemgribende restaurering.

Riddersalen

På 2. sal over slotskirken ligger den fantastiske riddersal. Riddersalen er genskabt som på Christian 4.s tid, udstyret med al den pragt kongen formåede. Udover salen, der i sig selv er imponerende, kan man se smukke gobeliner og portrætter af den glücksborgske kongefamilie, heriblandt Niels Strøbeks malerier ”Tre slægtled” af Dronning Margrethe, Kronprins Frederik og Prins Christian og ”Tre livsstadier” af Prins Henrik.

Det 20. og 21. århundrede

På 3. sal fortælles historien om det 20. og 21. århundrede gennem portrætter, historiemalerier og møbler fra perioden. På den måde føres fortællingen om Danmarks historie helt op til nutiden.

Fotogalleriet

Fotogalleriet ligger i forlængelse af afdelingen for det 20. og 21. århundrede på 3. sal. Her kan man se skiftende udstillinger og udvalgte fotografier fra museets samling.

Kom tættere på historien!

Tilmeld dig nyheder fra Frederiksborg og vær blandt de første til at høre om nye udstillinger, arrangementer, foredrag og børneaktiviteter.
Dine oplysninger holdes fortrolige, og du kan altid afmelde dig igen via afmeldingslinket i nyhedsbrevene.